Besparingarna kommer att drabba kommunens fyra skolor och görs för att möta lågkonjukturen och för att rusta för det nya skatteutjämningssystemet. Skolorna måste nu se över hur resurserna används. Flera tjänster kommer att försvinna på varje skola och då krävs effektivisering, enligt Lennart Kalderén.
– Vi ligger redan nu långt över snittet för lärartäthet i våra förskolor och skolor, så skolorna måste klara av det här genom schemaläggning och annat, säger Lennart Kalderén, kommunstyrelsens ordförande (M) som uppskattar att det kommer behöva dras in ett par lärartjänster per skola.
”Skatteutjämningen kom som en chock”
Varför skär ni ner på barn- och utbildningsverksamheterna?
– Vi har jobbat med en budget hela hösten och vi måste släppa ifrån oss åtta miljoner i ökad skatteutjämning och därtill kommer lågkonjunkturen. Vi har jobbat för att få en budget som går ihop och som får ett försvarbart överskott vilket kräver åtgärder över hela linjen, säger Lennart Kalderén.
Skatteutjämningssystem och lågkonjunktur
– Vi är väldigt väl rustade. Det innebär att vi inte behöver göra så stora nedskärningar. Lågkonjunkturen har vi kunnat klara av men skatteutjämningen kom som en chock för oss under hösten för den typen av åtgärder har inte varit aktuella tidigare.
Kände ni inte till skatteutjämningssystemet?
– Jo, självfallet. Men att vi skulle betala åtta miljoner mer i skatteutjämningen har inte varit aktuellt förut. Det är ett påhitt från regeringen att rika storstadskommuner ska betala mer, och vi känner inte igen oss i den beskrivningen, säger Lennart Kalderén.
Skolskjuts dras in
Förutom att lärartjänster försvinner kommer skolskjutsen dras in i några områden.
– Vissa kommer få skolskjutsen indragen, ja, bekräftar Lennart Kalderén.
– Vi har varit lite för generösa med att erbjuda skolskjuts tidigare, tillägger han.
Vilka områden som berörs av den indragna skolskjutsen kommer att meddelas inom kort.
– Det måste tjänstemännen svara på som har det här i detalj. Det vi gör är att vi måste se till att följa lagen, men att vi inte är för generösa, säger Lennart Kalderén.