SVT möter ungdomarna under en träff hos praktiska gymnasiet i Nykvarn. Hit får alla komma som har intresset. Man tävlar ofta i en rad kategorier.
Några bilar är av mopedmodell, men de flesta är ombyggda bilar, och går under kategorin epa eller a-traktor. Allt ingår dock i samma epa-kultur, säger ungdomarna vi pratar med.
Antalet epatraktorer har tredubblats i landet på tio år. I Stockholms län är ökningen ännu större, enligt Transportstyrelsen.
Norrtälje, Nykvarn och Danderyd i topp
I Nykvarn finns sex registrerade epatraktorer per 1 000 invånare. Det är delad andraplats (med Danderyd) i länet. Samtidigt är det epa-tätt även i Järna och Enhörna, som angränsar till Nykvarn, vilket skapar ett lokalt kluster med ombyggda bilar.
Flest registrerade epatraktorer finns i Norrtälje kommun.
Hör ungdomarna i klippet om de vanligaste fördomarna man möter.
A-traktor eller epa?
2014 fanns det 17 486 registrerade epatraktorer i landet, varav 962 i Stockholms län. 2023 var siffran 55 855 i landet och 3 742 i Stockholm, enligt Trafikanalys.
A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil och ska vara utrustad med kopplingsanordning. A-traktorn kallas oftast epa.
Nyregistrering av epatraktorer upphörde år 1975 och ersattes då fullt ut av a-traktorer. Men många säger fortfarande epa.
A-traktorns hastighet är högst 30 km/tim på horisontell väg.
Det är inte lätt att hålla begreppen rätt. A-traktor och ”traktor a” är nämligen inte samma sak. Den sistnämnda är en långsamtgående traktor, i exempelvis jordbruk.
Källa: transportstyrelsen.se och trafa.se/