Under tisdagen hölls tävlingen ”Ät! Stockholm” på Södertälje Science Park för femte gången. Elva bidrag med matinnovationer som trädgårdslax, tångsallad och proteinsubstitutet åkerbön-tempe gjorde upp om att bli det vinnande bidrag som bäst tar vara på svenska råvaror för att skapa innovativ och hållbar mat.
– Trenderna vi ser i år handlar om att vi ska äta mer växtbaserat, få fram näringen i maten och använda produkter från havet, säger Eva Helén, tävlingsledare.
”Mycket umami”
Bland produkterna finns svensk tångsallad gjord på sockertång från nordiska vatten.
– Den har smaker av Japan och påminner lite om sushi, som många är vana vid, säger Cajsa Torell, vars företag producerar tången.
Se när SVT:s reporter Rikard Elefalk provar tången i videon ovanför.
”Fullpoängare hållbarhetsmässigt”
Efter långa överläggningar av en jury, där bland annat Årets kock 2022 Jessie Sommarström ingick, kunde de meddela att det är åkerbön-tempen som är årets vinnare.
Motiveringen är att tempen är en fullpoängare hållbarhetsmässigt där råvaran både ger näring till jorden och bidrar till biologisk mångfald.