Reporter står med halvöppen mun och har precis ätit en bit mat, han grimaserar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se reportern testa bland annat ett svenskt citronsubstitut. Foto: Patrik Airosto/SVT

SVT:s reporter testar framtidens svenska mat i Södertälje: ”Mycket umami”

Uppdaterad
Publicerad

Tångsallad, trädgårdslax och ogräsmüsli. Det är några av matinnovationerna som kan bli framtidens svenska husmansklassiker. Tävlingen ”Ät! Stockholm” vill bidra till att fler väljer svensk mat i framtiden.

Under tisdagen hölls tävlingen ”Ät! Stockholm” på Södertälje Science Park för femte gången. Elva bidrag med matinnovationer som trädgårdslax, tångsallad och proteinsubstitutet åkerbön-tempe gjorde upp om att bli det vinnande bidrag som bäst tar vara på svenska råvaror för att skapa innovativ och hållbar mat.

– Trenderna vi ser i år handlar om att vi ska äta mer växtbaserat, få fram näringen i maten och använda produkter från havet, säger Eva Helén, tävlingsledare.

”Mycket umami”

Bland produkterna finns svensk tångsallad gjord på sockertång från nordiska vatten.

– Den har smaker av Japan och påminner lite om sushi, som många är vana vid, säger Cajsa Torell, vars företag producerar tången.

Se när SVT:s reporter Rikard Elefalk provar tången i videon ovanför.

”Fullpoängare hållbarhetsmässigt”

Efter långa överläggningar av en jury, där bland annat Årets kock 2022 Jessie Sommarström ingick, kunde de meddela att det är åkerbön-tempen som är årets vinnare.

Motiveringen är att tempen är en fullpoängare hållbarhetsmässigt där råvaran både ger näring till jorden och bidrar till biologisk mångfald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.