Hör Pernilla Gullerström, behandlare på relationsvåldscenter, berätta i klippet hur denna metoden sticker ut. Foto: Samy Dahlman/SVT

Rollspel ska stoppa våld i nära relationer

Publicerad

I ett pilotprojekt i Södertälje prövas ett nytt behandlingsprogram för att stoppa våld i nära relationer. Behandlingen riktar sig till den person som utövar våldet.

– Förövaren rollspelar med sin behandlare, säger Pernilla Gullerström, behandlare på relationsvåldscenter i Södertälje.

Det nya behandlingsprogrammet, även känt som Predov, bygger på att stoppa våldet och samtidigt förhindra återfall. Programmet riktar sig till alla nära relationer, inte bara partnervåld.

– De som genomgått behandlingen är nöjda, sen återstår det att se om det blir återfall eller inte, säger Pernilla Gullerström, behandlare på relationsvåldscenter.

Behandlingsprogrammet Predov som tagits fram av Kriminalvården består av 25 handledningstimmar, där förövaren får möta särskilt utbildad personal. Mellan mötena får personerna behandlas på egen hand med uppgifter utifrån en särskild arbetsbok.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.