Blommor och ljus på platsen där 41-åringen blev mördad. Nu åtalas 13 män misstänkta för inblandning i dödsskjutningen i Ronna i Södertälje. Foto: SVT

41-åring tros ha mördats av misstag – nu åtalas 13 män

Uppdaterad
Publicerad

Drygt ett år efter att en 41-årig man sköts ihjäl i Ronna åtalas nu 13 män misstänkta för inblandning i mordet.

– Inget i utredningen har visat att han ska ha haft med gängkonflikten att göra, säger kammaråklagare Markus Hankkio till SVT.

Det var kvällen den första oktober ifjol som den 41-åriga mannen promenerade på Enhörnaleden med en vän. Mördaren dök då upp på en elcykel och sköt ihjäl 41-åringen.

Nu åtalas 13 män, varav en för mord, två som medgärningsmän alternativt medhjälpare, och övriga för grovt skyddande av brottsling respektive underlåtenhet att avslöja mord.

Våldsspiralen i Södertälje

– Motivet tros vara hämnd för en dödskjutning som ägde rum dagen före, säger Markus Hankkio, i ett pressmeddelande och syftar på det pågående gängkonflikten mellan olika falanger i Södertälje.

Teori: Felskjutning

Dödsskjutningen var den fjärde skjutningen i Södertälje på en vecka. Åklagarens teori är att mordet på 41-åringen var en så kallad felskjutning.

– Mordet har genomförts trots mycket hög polisnärvaro i området till följd av tidigare skjutningar i Södertälje och grundas i en infekterad konflikt mellan två kriminella grupperingar i Södertälje, säger åklagaren.

Frisören Bashar Youssef var nära att träffas av skotten den aktuella mordkvällen, i klippet nedan visar han skotthålet över salongen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör frisören Bashar som själv var nära att träffas av skotten i Ronna. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet