• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Maryam Al-Ameri sitter och håller i en lampa av glas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lale” är en traditionell ljuskälla i Irak. Vad mer påminner Maryam om barndomen? Foto: Nada Razooq/SVT

Maryam söker sig tillbaka till barndomen i Irak – genom Eid-dekorationerna

Uppdaterad
Publicerad

Idag är sista fastedagen inom Islam, och för många innebär det mycket förberedelser inför den festliga avslutningen. Allt fler har börjat pynta inför både Ramadan och Eid Al-fitr, och en av dem är Maryam Al-Ameri från Salem.

SVT har pratat med flera företag som säljer nationellt, de vittnar om att försäljningen av pynt inför Ramadan och Eid ökat allt mer.

– Vi har hittills i år sålt ungefär 30 procent mer av Eid-produkterna än förra året vid denna tiden, säger en av företagen.

– Vi ser en stor utveckling jämfört med förra året. Vi har i princip sålt slut på det mesta som vi köpt in inför Ramadan i år. Så nästa år kommer vi att fylla på ett ännu större sortiment, säger ett annat företag.

Pynt som påminner om Irak

Maryam Alameri försöker hitta tillbaka till barndomen i hemlandet Irak genom dekorationer. Hemma i Salem, där hon bor med sin familj dekorerar hon inför både Ramadan och Eid.

– Det påminner mig om hur vi firade när vi var små i Irak, säger hon.

Samtidigt ser hon att både Ramadan och Eid har blivit mer populära i Sverige.

– Många butiker gör erbjudanden under den perioden, och många har börjat sälja dekorationer, säger hon.

Se i klippet ovan vilka dekorationer som påminner Mariam om hemlandet Irak.

Bryter fastan med Eid

Ramadan har pågått i en månad, och imorgon bryts fastan med Eid. Dagen kan exempelvis börja med böner i Moskén och sedan samlas ofta familj och vänner för att äta första måltiden efter fastan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.