Till vänster syns en maskerad person med ett vapen i handen som klivit in på studentfesten. Till höger flera maskerade personer utanför lokalen. Bilderna kommer ifrån övervakningskamerorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På övervakningsfilmerna ser man när maskerade personer springer mot studentfesten och hur festdeltagarna försöker stoppa dem från att komma in. Foto: Polisens förundersökning

Maskerade tog sig in på studentfest i Södertälje – en döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni tog sig en grupp maskerade män in på en studentfest i Södertälje. På onsdagen föll domen och två av fyra åtalade frikänns. En person, som kopplas till Ronnafalangen, döms till ett års fängelse för grovt olaga hot.

Den fjärde personen som stod åtalad frikänns från brott kopplat till studentfesten, men döms för innehav av kniv.

Men av de tolv personer som syns på övervakningsbilderna från den 5 juni är det alltså bara en person som döms för brott kopplat till händelsen.

Kriminella nätverken i Södertälje

Bilderna visar hur de maskerade personerna försöker ta sig in i lokalen men hindras av festdeltagarna. Enligt åtalet ska de ha frågat efter en specifik person.

En av festdeltagarna försökte ringa 112 och ska då ha blivit knuffad och hotad med ett vapen. Efter händelsen ska mannens bostad ha blivit beskjuten två gånger.

Senare under kvällen greps och anhölls åtta personer misstänkta för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt olaga hot, men det är alltså bara fyra av dem som åklagaren valt att åtala. Och en av dem som nu döms till ett års fängelse för grovt olaga hot vid två tillfällen. Han frikänns från grovt övergrepp i rättssak.

Flera våldsdåd under sommaren

Efter stormningen av studentfesten i början på juni skedde en rad våldsdåd i Södertälje under sommaren. I början av juli sköts en person till döds i Blombacka och den 22 juli kastades en handgranat in i en matbutik i Geneta där en kvinna skadades av glassplitter.

Kort därpå skedde en skottlossning i Hovsjö där en person skadades och i början av augusti skadades ytterligare en person efter en skottlossning i Fornhöjden.

Alla fyra åtalade nekar till brott.

SVT söker åklagaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverken i Södertälje

Mer i ämnet