Här ser man hur en maskerad och beväpnad person tar sin in på studentfesten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På övervakningsfilmerna ser man hur maskerade män försöker tvinga sig in på en studentfest i Södertälje och hur festdeltagarna försöker stoppa dem. Foto: Från polisens förundersökning

Se när festdeltagarna försöker stoppa kriminella i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Flera maskerade personer stormar ett studentfirande i Södertälje, en av dem håller i ett vapen. Se hur festdeltagarna försöker stoppa männen från att ta sig in.

I veckan åtalades fyra män, misstänkta för att under hot ha tagit sig in på en studentfest i Södertälje. SVT kan nu visa videomaterialet från övervakningskamerorna där man ser hur festdeltagarna försöker stoppa de kriminella.

Från dans till att ta skydd

Det var den 6 juni, några timmar tidigare har glada studenter rusat ut från skolorna runt om i Södertälje. Framåt kvällen, i en festlokal, har flera människor samlats för att fira en av studenterna. Några står och dansar, andra står i hallen och pratar – när man plötsligt ser en grupp män utanför lokalen:

Kriminella nätverken i Södertälje

”Vi dansade och sen hörde vi att en på festen skrek 'maskerade män' och han bad oss gå ner på golvet eller ta skydd”, säger ett av vittnena i polisförhör.

Försöker stoppa maskerade män

Vid dörren in till lokalen försöker flera festdeltagare stoppa de maskerade männen från att ta sig in. En av personerna på festen ska ha försökt låsa dörren men det var för sent:

”Jag hinner inte få i nyckeln innan jag blir bortknuffad av några av killarna som är maskerade”.

Kopplingar till pågående gängkonflikt

På filmen syns tolv maskerade personer som försöker ta sig in på festen. Minst fyra av dem har kopplingar till Ronnafalangen, enligt polisen. Två personer tvingar sig förbi festdeltagarna som försöker blockera dörren.

”En av dem hade vapen i handen”, säger ett av vittnena i polisförhör.

Grips av polisen

Just den här kvällen ska de maskerade ha varit på jakt efter en person. Men den personen verkar inte finnas på festen och de maskerade åker därifrån. Någon timme senare lyckas polisen gripa flera män. Fyra män åtalas nu för grovt övergrepp i rättssak och grovt olaga hot.

Efter händelsen fick en av festdeltagarna, som försökte stoppa de maskerade männen i dörren, sin bostad beskjuten två gånger enligt åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverken i Södertälje

Mer i ämnet