Pia Kronqvist, vd på Tom tits experiment sedan årsskiftet,  ser allvarligt på att det hittats legionella i verksamheten – igen. ”Men nu är jag säker på att vi har det bra här”, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vattenexperimentet på Tom Tits experiment där legionellabakterier upptäcktes. ”Nu är det avstängt”, säger vd:n Pia Kronqvist. Foto: Johanna Talamo/SVT

Tom Tits tog inte prover trots påstötningar – legionella upptäcktes igen

Uppdaterad
Publicerad

Legionellasmitta, som kan ge svår lunginflammation, har upptäckts på Tom Tits experiment. Det är andra gången på två år som bakterien hittas på det kommunala vetenskapsmuseet. Nu visar interna dokument som SVT tagit del av att man inte följde miljökontorets krav.

Efter att legionellasmitta påträffats i ett vattenexperiment på Tom Tits 2022 togs en åtgärdsplan fram med nya rutiner. Såsom provtagningar två gånger per år och veckovis klorering. Rutinerna skulle säkerställa att bakterien inte påträffas igen.

Ändå är det först nu, två år senare, som nya prover tagits – och med en ny träff för legionella.

– Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att rutinen inte följts, men det är oacceptabelt. Det är dock viktigt att säga att ingen blivit sjuk hos oss, säger Pia Kronqvist, vd på Tom Tits, sedan årsskiftet.

Påtryckning från miljökontoret gav träff

Miljökontoret på Södertälje kommun, som gör inspektionerna, har efter det förra legionellafallet för två år sedan, regelbundet bett Tom Tits om nya provsvar – men utan resultat. Det visar mejlväxlingar som SVT tagit del av.

– Det är anmärkningsvärt, säger Mattias Bårström, som är den miljöinspektör som skött inspektionen.

Till slut var det efter en ny påtryckning som Tom Tits tog prover i år– och som gav ny träff. Det aktuella experimentet, ”luftvirveln”, stängdes ner omgående.

Men det dröjde nästan två år innan Tom Tits skickade nya provsvar till er, borde ni inte ha vidtagit åtgärder såsom vite?

– Det är möjligt att vi borde ha förlagt Tom Tits med ett vite för att skynda på processen, men det fanns aldrig anledning att tro att de inte skulle följa de nya rutinerna, säger Mattias Bårström, miljöinspektör på Södertälje kommun.

Hör Tom Tits vd svara på kritiken i klippet ovan.

Vad är legionella?

Legionellabakterier förökar sig i stillastående vatten och kan finnas i vattenledningar, duschar, och bubbelpooler. De kan orsaka pontiacfeber (lindrig influensaliknande symtom) eller allvarlig lunginflammation.

Så smittar legionella

Smitta sker genom inandning av finfördelade vattendroppar, t.ex. vid duschning eller i bubbelpool. Bakterierna finns även i jord, men smitta genom inandning av jorddamm är ovanligt. Smittar ej mellan människor.

Riskgrupper

Personer med nedsatt immunförsvar, äldre och rökare löper högre risk att bli sjuka. Vanligt att bli smittad utomlands.

Anmälningspliktig sjukdom

Legionella måste rapporteras av läkare till regionens smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten.

Symtom

Inkubationstiden är 5-6 dygn. Symtom kan inkludera hög feber, huvudvärk, muskel- och ledvärk, andningssvårigheter, diarré och förvirring.

Behandling

Legionellaorsakad lunginflammation behandlas med antibiotika och kräver ofta sjukhusvård. Tidig behandling leder nästan alltid till tillfrisknande.

När och var ska man vård?

Kontakta vårdcentral vid symtom som kan bero på legionella. Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vid andningssvårigheter, sök genast vårdcentral eller akutmottagning.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.