• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Ny rapport reder ut: Ko, soja eller havre?

Uppdaterad
Publicerad

Den omdebatterade frågan om att dricka mjölk eller välja alternativ till mjölkdrycken har nu lyfts i en ny rapport för Södertäljeprojektet Matlust. SVT har pratat med rapportförfattaren för att försöka att reda ut den stora frågan om mjölken: hur ska man egentligen tänka när man väljer bland alternativen i kyldisken?

På uppdrag av Södertälje kommuns projekt Matlust har jordbruksexperten Gunnar Rundgren skrivit en rapport om mjölkprodukter och vegetabiliska alternativ till mjölkprodukter.

Gunnar Rundgren har skrivit den nya rapporten för projektet Matlust Foto: SVT

I videklippet sammanfattar han några av de stora fördelarna och nackdelarna med att välja ko, havre eller soja.

Gunnar Rundgren

Gunnar Rundgren är jordbrukare, författare och ledamot i Kungliga skogs- och lantbruksakademien.

Han var med och grundade Krav-certifieringen och har skrivit böckerna Den stora ätstörningen – maten, makten, miljön, Trädgården jorden och Jorden vi äter.

I rapporten ”mjölkprodukter och vegetabiliska alternativ till mjölkprodukter- miljö, klimat och hälsa” skriver han bland annat: ”'Kriget i mejeridisken' är kanske inte i första hand en fråga om vilken produkt som är bäst eller sämst för miljön eller hälsan, utan en strid mellan världsbilder, värderingar och olika kommersiella intressen.”

Matlust

Matlust är ett femårigt EU-projekt som handlar om utvecklingen av hållbart och närproducerat livsmedel. Det delägs av Södertälje kommun och destination Södertälje i samarbete med bland annat KTH och Saltåkvarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.