Polisens avspärrningar i Hovsjö lördagskvällen den 9 december. Foto: Magnus Lejhall/TT

Livstids fängelse efter masskjutning i Hovsjö

Uppdaterad
Publicerad

Tre tonårspojkar skottskadades i ett bostadsområde i Hovsjö i december förra året. Flera personer döms nu efter dådet som kopplas till en gängkonflikt i Södertälje. En 20-åring får livstids fängelse och utvisning för mordförsök och en 16-åring döms för medhjälp till mordförsök.

Det var i december i fjol som sex tonårskillar blev beskjutna i ett bostadsområde i Hovsjö. Minst tio skott avlossas och tre killar skottskadas, varav en fick livshotande skador då han träffades i huvudet.

Flera unga personer har varit misstänkta i dådet. En 20-åring och 16-åring har stått åtalade för försök till mord och grovt vapenbrott. 20-åringen pekas ut av domstolen som skytten medan 16-åringen istället döms till sluten ungdomsvård i 2 år för medhjälp till försök till mord. Även en 19-åring ska ha deltagit i planeringen enligt åtalet men frias för medhjälp till försök till mord men döms istället till att betala 80 dagsböter för vapenbrott.

Ytterligare fyra åtalades för grovt skyddande av brottsling för att ha hjälpt den mordmisstänkte 20-åringen att fly till Spanien. Alla fyra döms till fängelse.

Kopplas till gängkonflikt

En möjlig motivbild till skjutningen är enligt förundersökningen en tidigare skjutning i Saltskog under hösten 2022 där den åtalade 20-åringens släkting skadades. Flera av de misstänkta gärningsmännen kopplas till Saltskogfalangen.

Två av de sex tonårskillarna som blev beskjutna har enligt polisen kopplingar till grovt kriminella i Ronnafalangen. En av dem blev för en månad sen LVU-placerad då han vid flera tillfällen påträffats av polis med personer som är involverade i en pågående gängkonflikt. Han ska också vid vid flera tillfällen burit skyddsväst.

Två personer som intervjuas, en kvinna filmas anonymt där endast bakhuvudet syns och en man står framför platsen där skottlossningne pågick.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter var på plats dagen efter skjutningen. I klippet berättar bland annat Satu om händelsen vars son hade kalas i närheten. Foto: Sandra Johnson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverken i Södertälje

Mer i ämnet