Bilmålvakter är personer som står som ägare till en bil utan att vara den som egentligen använder bilen. Syftet kan vara att komma undan parkeringsböter, att slippa betala skatt eller att bilen används i kriminell verksamhet.
– Det var ett jätteproblem 2014. Vi har jobbat väldigt hårt tillsammans med kommunen, och det har minskat drastiskt, säger Calle Kos, polis i Södertälje.
Lagändring bakom trendbrott
En ny lagstiftning som kom 2014 skulle hjälpa myndigheterna i arbetet mot bilmålvakter. Lagen innebär att om en bil har dragit på sig mer än 5.000 kronor i fordonsrelaterade skulder kan polis och kommun beslagta bilen om den står felparkerad.
– Man ser knappt bilarna ute längre, förut var det var och varannan bil som var skriven på en målvakt och stod parkerade kors och tvärs men de är i stort sett borta, säger Calle Kos.
Digitalt system underlättar
Under 2017 omhändertog polisen tillsammans med kommunen sammanlagt 246 fordon på grund av parkeringsskulder. Men kommunen tycker att det är för tidigt att göra en bedömning. Trots att kommunen 2017 omhändertog fler bilar än året innan.
– Anledningen till att vi ser en ökning 2017 är att vi har fått tillgång till ett bättre digitalt system så att trafikövervakarna omedelbart kan kontrollera om det finns skulder på bilen, säger Lars Neimert, parkeringschef Södertälje kommun.
Då kan man alltså inte säga om situationen faktiskt blivit bättre med tanke på att ni inte hade tillgång till det här systemet tidigare?
– Så är det, vi kanske kan göra en bättre utvärdering 2018 när vi haft två år på oss att köra det här digitala systemet.
Enligt polisen har det blivit bättre?
– Ja, de kanske uppfattar det. Men de flyttar färre fordon än vad vi gör. De sysslar ju inte med trafikövervakning på det sättet, de sysslar ju mer med brottslighet, säger Lars Neimert.