Förra veckan kastades en handgranat in i en butik i Geneta i Södertälje och en kvinna skadades allvarligt. Arkivbild Foto: Mickan Mörk/TT

Polisen larmar: Unga har granater i nattduksbordet

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar förvarar handgranater hemma i nattduksbordet, eller tar dem med sig ut på stan eller i kollektivtrafiken.

Nu larmar polisen om flera fall under sommaren där unga människor har hanterat explosiva föremål.

"Den som transporterar eller förvarar handgranater eller andra explosiva föremål utsätter sig själv, familjemedlemmar och allmänheten för fara", säger Jon Wåhlander, operativ chef för Nationella bombskyddet, i ett uttalande på polisens hemsida.

Polisen uppger att det i en del fall hittats handgranater och andra explosiva föremål hemma i exempelvis nattduksbordet hos unga. De agerar på uppdrag av personer inom den grova brottsligheten, som "exploaterar unga för sina syften".

Enligt polisen är hemmagjorda bomber dock fortfarande det vanligaste, och handgranater utgör fortfarande en minoritet av alla detonationer som inträffat i landet.

Flera fall med handgranater under sommaren

Ett uppmärksammat fall inträffade dock i förra veckan, då en handgranat kastades in i en butik i Geneta i Södertälje och en kvinna skadades allvarligt. Två tonåringar sitter häktade efter händelsen. Två dagar senare säkrade polisen två handgranater i samma område.

Tidigare i juli hittades också en skarp handgranat på en balkong i Borås.

Wåhlander uppmanar allmänheten att omedelbart kontakta polisen om man hittar en misstänkt handgranat.

"Man ska inte under några omständigheter vidröra föremålet och se till att hålla avstånd till föremålet", säger han.

Effekterna av en detonation i en butik i Södertälje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förödelsen efter att en handgranat kastades in i en butik i Södertälje och detonerade. En kvinna i 50-årsåldern skadades allvarligt. Foto: Blåljusbilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.