Polis på plats på Lugnet i Borås där en skarpladdad handgranat hittats på en balkong

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se bilderna från polisens insats i bostadsområdet Lugnet i Borås där en misstänkt skarpladdad handgranat hittades under torsdagen. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Farligt föremål på balkong i Borås

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats pågick i centrala Borås vid lunchtid under torsdagen. Orsaken var ett misstänkt föremål på en balkong som visade sig vara en skarp handgranat.

Klockan 11.03 på torsdagen larmades polisen till en lägenhetshus på Lugnet i centrala Borås. En man hade hittat ett misstänkt föremål på sin balkong.

– Vi har inrymt alla som bor där och bett dem hålla sig inomhus tillsvidare, säger Thomas Fuxborg.

Strax efter klockan 13 meddelade polisen att föremålet på balkongen är omhändertaget. Nationella bombskyddet som larmats till platsen bedömde föremålet som skarpt och uppgav att det ”ser ut som en handgranat”.

Avspärrning på Lugnet – inga personer släpps in i området

Händelsen rubriceras som grovt brott mot explosiva varor samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Under insatsen spärrades lägenhetshuset av och boende i området uppmanades att hålla sig borta från balkonger och fönster. Polisen skrev på sin hemsida att man har upprättat en avspärrning i Lugnet i Borås ”så att inga personer kan komma in i området”.

Vad som ligger bakom händelsen är ännu oklart. I nuläget ska ingen vara gripen.

– Hittills finns ingen misstänkt och det är oklart om det finns någon hotbild mot personen som bor på adressen. Det är sådant som vår fortsatta utredning får visa, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.