en man med glasögon och hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Södertäljemäklaren Henrik Backman om hur Riksbankens räntebesked kommer påverka bostadsmarknaden under hösten. Foto: Clara Fritzon/SVT

”Prisbotten är nådd” – mäklarna efter räntebeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet om att Riksbanken sänker styrräntan hakar nu flera banker på och sänker bolåneräntan. Den sedan länge låsta bostadsmarknaden kommer därmed att öppnas upp och bli mer rörlig igen, tror flera mäklare som SVT pratat med.

– Det har varit en tuff period men det kommer bli bättre nu, säger mäklaren Emma Sollert i Södertälje.

Få och utdragna affärer och oro i omvärlden och ekonomin har präglat bostadsmarknaden de senaste åren.

Riksbankens räntebesked var därför en lättnad menar Södertäljemäklarna, som tror på en mer rörlig marknad framåt.

Bostadsmarknad

– Svårt att säga hur fort det går, vi har rätt höga räntor fortfarande, men det är positivt att det kommer signaler om fler sänkningar, då kanske folk fattar att det lättar, säger Emma Sollert på Erik Olsson fastighetsförmedling

Hållit i pengarna

Hon säger att många hållit i plånboken och att det varit ett stort utbud där köparna haft mycket att välja mellan.

– Jag hoppas de nu kommer till skott och tar ett beslut.

Även mäklarna Henrik Backman på Svensk fastighetsförmedling och William Bemarre på Fastighetsbyrån stämmer in i bilden av att marknaden länge varit låst och att sänkta bolåneräntor kan få spekulanterna att komma tillbaka på visningarna.

– Vi hoppas och tror, säger William Bemarre.

Även Lantmäteriets statistik för inteckningar under andra kvartalet 2024 visar att det finns en större framtidstro på bostadsmarknaden.

Inteckningarna har ökat

Antalet inteckningar, det vill säga ansökningar om pantbrev som säkerhet för att få låna pengar till bostad, har ökat med knappt 18 procent i snitt för hela landet från första till andra kvartalet.

– Ökningen är en indikation på att det råder en mer positiv inställning till framtiden än tidigare. Riksbanken har dessutom uttalat sig om fortsatta räntesänkningar. I tillägg har också inflationen minskat, säger Dennis Lindén, enhetschef på Lantmäteriet i ett pressmeddelande.

I videon ovan: Går priserna uppåt igen? Går vi mot säljarens marknad igen? Räcker det med en räntesänkning? Mäklaren Henrik Backman i Södertälje svarar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet