bild på radhus och en kvinna i ljust hår och glasögon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bostadsrätternas vd om vad som är viktigt att tänka på innan och efter att man köpt för att minska risken för ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningen. Foto: Fredrik Persson/TT

Tre tips: Så kan du skydda din bostadsrättsförening mot brottslighet

Publicerad

SVT har avslöjat hur en byggföretagare från Södertälje och hans nätverk systematiskt mjölkat bostadsrättsföreningar på miljoner och lurat minst ett hundratal bostadsköpare.

Såhär kan du skydda dig och din bostadsrättsförening mot ekonomisk brottslighet.

När familjerna flyttade in i de nybyggda husen verkade allt vara som det skulle, men efter några år kommer ett brev om att bostäderna ska värderas för exekutiv aktion. Det visade sig att banklånen inte betalats av.

Det hade kunnat ske genom att den byggande styrelsen – Södertäljeföretagaren och hans affärspartners – suttit kvar i styrelsen i flera år och använt föreningens bankkonto till helt andra saker än till föreningen. I normala fall tar de boende över styrelsen inte långt efter att de flyttat in.

Brf-fusket

Fick betala för tomthyra i annan kommun

Bland annat gick tiotusentals kronor till tomthyra i en annan kommun och flera hundratusentals kronor försvann in i ett bolag som ägs av en anhörig till Södertäljeföretagarens affärspartner.

SVT har även kunnat berätta om att den person som valts som revisor i åtminstone en av bostadsrättsföreningarna inte granskat ekonomin på sju år.

Lätta att infiltrera och utnyttja

Ekobrottsmyndigheten menar att det hos oseriösa aktörer och kriminella blivit ett allt vanligare brottsupplägg att tömma bostadsrättsföreningar.

– Det är väl ganska sällan man skaffar en bostadsrätt för att man älskar att gå på stämmor och granska leverantörer. Man är väl ganska glad om några vill sitta i styrelsen så de är ganska lätta att infiltrera och utnyttja, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist.

Inte bevilja ansvarsfrihet direkt

Att inte direkt bevilja den byggande styrelsen ansvarsfrihet utan först kolla hur ekonomin skötts och vilka beslut som fattats är en av många saker som är viktiga att tänka på när man köper en bostadsrätt i nyproduktion.

– Då förbehåller man sig rätten som förening att gå vidare och väcka skadeståndstalan mot den byggande styrelsen. Har man däremot beviljat ansvarsfriheten har man i stort sett stängt den möjligheten, säger Ulrika Blomqvist, vd på intresseorganisationen Bostadsrätterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet