Programledare och reporter i studio

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kunde ett bestridande av en felparkeringsavgift sluta med en betalningsanmärkning och nekat bostadslån? I klippet ovan förklarar reporter Linda Asmar. Foto: SVT

Reportern: Därför fick Nick en betalningsanmärkning efter p-boten

Uppdaterad
Publicerad

Reportaget om Nick Salomonsson från Järna, som bestred en p-bot och som slutade med en betalningsanmärkning, har väckt stort engagemang och många frågor. I videon berättar SVT:s reporter mer om händelseförloppet.

Det är inte helt enkelt att förstå hur ett bestridande av en p-bot (en kontrollavgift) kunde leda till en betalningsanmärkning och till slut ett nekat bostadslån.

Bakgrunden är att Nick Salomonsson i ett första skede fick en tredskodom, även kallat ”strulighetsdom”. Södertörns tingsrätt uppgav i domen att de inte fått in handlingar från honom – medan Nick hävdar att de kan ha kommit bort i posten.

I klippet ovan berättar reporter Linda Asmar mer om turerna kring p-boten – och vad man kan göra för att försöka få bort en betalningsanmärkning.

Detta är en tredskodom

En tredskodom utdelas av domstol när en part i en tvist antingen inte dyker upp till förhandlingen eller inte har inkommit med skriftligt svar. Ordet ”tredsko” kommer från det gammelsvenska ordet ”tredska” och står för ”trots” eller ”trilska”.

Kreditupplysningsföretag inhämtar regelbundet information om personer med tredskodomar då en tredskodom kan tyda på att personen tidigare varit ”strulig”. Något som kan påverka kreditvärdigheten.

Tredskodom kan omprövas genom så kallad ”återvinning” men uppgifterna ligger oavsett utfallet kvar hos kreditupplysningsföretagen i tre år.

Källa: Integritetsskyddsmyndigheten, lagen.nu

Detta gäller vid överklagande av p-bot

Det finns två typer av p-böter, felparkeringsavgift och kontrollavgift. Reglerna ser olika ut när det kommer till överklagande.

Felparkeringsavgift : Betala felparkeringsavgiften först, bestrid därefter. Om ditt bestridande godkänns får du tillbaka avgiften.

Kontrollavgift: Bestrid först, betala efter att ärendet är utrett. Detta gäller även om ärendet ska tas upp i domstol. Då behöver ingen betalning ske förrän tingsrätten avgjort målet.

Källa: Konsumentverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.