Rubiks kub-uppfinnaren med en kub i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det bästa sättet att lära sig är om man har roligt samtidigt”, säger kubens uppfinnare Ernő Rubik. Hör honom berätta om sin uppfinning. Foto: Nada Razooq/SVT

Rubiks kub 50 år – uppfinnaren gästar Tom Tits i Södertälje: ”Trodde inte den skulle bli så stor”

Uppdaterad
Publicerad

Rubiks kub fyller snart 50 år, och det firades under torsdagen på Tom Tits Experiment i Södertälje med aktiviteter och besök av kubens upphovsman.

– När jag uppfann kuben så var inte tanken att det skulle bli en stor grej, säger Ernő Rubik, uppfinnaren av Rubiks kub.

Förutom uppfinnaren var även bland annat jonglören Peter Åberg samt flera speedcubers på plats. Speedcubing är en sport som går ut på att lösa kuben så snabbt som möjligt.

– Speedcube hjälper i skolan då man lär sig till exempel minnesetekniker, säger speedcubern och Södertäljebon Lukas Noel.

”Ett verktyg för lärande”

Viveka Andersson, utbildnings- och programchef, samt tillförordnad vd på Tom Tits Experiment, menar att Rubiks kub är mer än en leksak.

– Det är ett verktyg för lustfyllt lärande där man genom leken lär sig problemlösning. Det är också ett förhållningssätt till att testa och testa på nytt utan att ge upp, säger hon.

I videon: Följ med när Rubiks kub firades på Tom Tits Experiment.

Vad är Rubiks kub?

Rubiks kub är ett tredimensionellt pussel som uppfanns av den ungerska arkitekten och pusselentusiasten Ernő Rubik. Allt började när han arbetade som lärare på Budapest konsthögskola som han insåg att han behövde ett pedagogiskt verktyg för att kunna demonstrera tredimensionella rörelser för sina eller. År 1974 lyckades han med första prototypen.

Det är nästan omöjligt att lösa pusslet genom att prova spontant. Det går att lösa med olika metoder eller algoritmer.

Över 400 miljoner exemplar av pusslet har sålts över hela världen sedan den lanserades på 80-talet. Det arrangeras även om olika typer av tävlingar där deltagarna ska lösa pusslet inom en viss tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.