– Vi har gått från att tänka på det här som enskilda händelser till att att det faktiskt är en systematik där slutkunden göder den organiserade brottsligheten, säger John Forsberg på NOA, polisens nationella operativa avdelning.
Hur stor del av den totala mängden kött som är kopplat till organiserad brottslighet kan han dock inte uttala sig om. Svensk handel uppger för SVT att efter kontakt med polis och handlare har de landat i att den ”absoluta majoriteten” av köttstölder är kopplade till den organiserade brottsligheten.
Får be personal om dyrare köttdetaljer
Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna, är dock av uppfattningen att det skiftat efter att många handlare infört begränsningar i form av lås eller att man på många ställen nu får be personalen om dyrare köttdetaljer.
– Trenden är, enligt butiker jag pratar med, att i takt med att man försvårat för de organiserade stölderna så har andelen privatpersoner som stjäl ökat. 50/50 är en siffra som man nu nämner, men den är svårt att verifiera då man bara vet om det som man kommer på. Mycket försvinner utan att butiken vet vem det är, säger han.
Hör i videon ovan om hur stölderna går till och om kunderna som köper det stulna köttet.