en grafisk bild på en köttbit på en tallrik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det köttet som du serveras restaurang kan vara stulet från en matbutik. Foto: Truls Wallin/SVT

Så går köttstölderna till: ”Går in och rensar kylen”

Publicerad

Polisen, kommuner, handlarna och aktörer inom livsmedelsbranschen är överens – det senaste årets uppmärksammade köttstölder är delvis kopplade till den organiserade brottsligheten där kriminella gäng planerar och genomför stölderna och säljer vidare.

– Vi har gått från att tänka på det här som enskilda händelser till att att det faktiskt är en systematik där slutkunden göder den organiserade brottsligheten, säger John Forsberg på NOA, polisens nationella operativa avdelning.

Hur stor del av den totala mängden kött som är kopplat till organiserad brottslighet kan han dock inte uttala sig om. Svensk handel uppger för SVT att efter kontakt med polis och handlare har de landat i att den ”absoluta majoriteten” av köttstölder är kopplade till den organiserade brottsligheten.

Får be personal om dyrare köttdetaljer

Pär Bygdeson, vd på Livsmedelshandlarna, är dock av uppfattningen att det skiftat efter att många handlare infört begränsningar i form av lås eller att man på många ställen nu får be personalen om dyrare köttdetaljer.

– Trenden är, enligt butiker jag pratar med, att i takt med att man försvårat för de organiserade stölderna så har andelen privatpersoner som stjäl ökat. 50/50 är en siffra som man nu nämner, men den är svårt att verifiera då man bara vet om det som man kommer på. Mycket försvinner utan att butiken vet vem det är, säger han.

Hör i videon ovan om hur stölderna går till och om kunderna som köper det stulna köttet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.