Det finns många sorters kanel men i Sverige har vi alltmer börjat konsumera den så kallade kassiakanelen, ofta från Kina. Kassiakanel innehåller ett ämne som heter kumarin. Det har visat sig vara farligt för levern, vid stora intag.
– Det man ska låta bli är att ta huskurer som innebär att man äter matskedar dagligen, därför då kan det bli för mycket för levern, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.
I dag rekommenderas en tesked kassiakanel per vuxen och dag. En halv tesked för barn. Om man inte äter den andra sorten så kallad Ceylonkanel som knappt innehåller kumarin alls.
Skippa bittermandeln
Och så den lilla mandeln. För om du gör som man gjorde förr i tiden – lägger i en bittermandel istället för en sötmandel, då blir du enligt sägen inte bara ogift utan kan även få i dig giftet amygdalin. Men som tur är krävs riktigt stora mängder bittermandel för att förgiftas. Trots det får Giftinformationscentralen varje år in ett tiotal fall där människor får uppsöka sjukhus med besvär efter att ha ätit mycket bittermandel.