• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: SVT

Så många miljoner förlorar Assyriska

Uppdaterad
Publicerad

Assyriska är ute ur Superettan sedan 2-2 i kvalmatchen mot Norrby på söndagskvällen.

Och nedflyttningen gör klubbens ekonomi ännu mer sårbar än vad den var tidigare.

Enligt Assyriskas ordförande Sargon Demirdag räknar klubben med att förlora ungefär fyra miljoner kronor i intäkter i och med degraderingen till division ett.

Den siffran står för omkring 30 procent av Assyriskas intäkter under en normal säsong i Superettan.

– Nu är vi i ett läge där vi måste skära ännu mer i kostnaderna än vad vi hade behövt göra i Superettan, säger Sargon Demirdag.

– Det handlar om att hamna i balans med våra in-och utgifter, och sedan försöka beta av alla skulder som vi har.

Blir publikintäkterna lägre nu?

– Jag är inte säker på det. Vi kan nog till stora delar behålla en bra publik. Det vi tappar är de här stora matcherna, mot Syrianska och Dalkurd. De intäkterna går förlorade.

För höga löneutgifter

Vad man från klubbens sida nu framförallt måste göra är att skära i spelarlönerna. Vissa spelares kontrakt går ut och kommer att lämna oavsett.

– Spelarbudgeten är ju den största utgiftsposten som vi har i föreningen.

Blir det aktuellt att sänka spelares löner?

– Jag vill inte gå in på det nu. Vi kommer att hålla en dialog med spelarna.

Satsas offensivt

Förutom lägre utgifter på spelarlöner och en tajtare budget satsar man nu ändå offensivt på marknadssidan. Ny marknadsansvarig från och med nästa år blir sportjournalisten Nemrud Kurt Haninke.

– Vi måste titta på hur vi ökar intäkterna, och det kan vi göra med marknadsbiten, säger Sargon Demirdag.

Förre Assyriskaspelaren Andreas Haddad åker ofta till Södertälje fotbollsarena och hjälper klubben där det behövs. Han mådde inte bra dagen efter matchen mot Norrby.

– Det känns som att allt man har jobbat för de senaste åren har gått i kras.

Hitta bristerna

Andreas Haddad hoppas att man lyckas hitta de brister som finns i klubben så att de kan åtgärdas fortast möjligt. Den förre spelaren var med om att ta laget upp till superettan sist man hamnade i divisionen under.

Oavsett är han osäker på om Assyriska kan ta sig upp direkt nästa år.

– Jag tror inte att man ska ha så höga mål. Det är många frågor som ska diskuteras och så får man se hur de går tillväga.

Sargon Demirdag:

– Jag hoppas ju det. Vi kommer att gå ut med vår plan för nästa år. Och förhoppningen är ju att studsa tillbaka så fort som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.