Man intervjuas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jukka Judén som besökt Södertälje vårdcentral flera gånger den senaste tiden om hur han påverkats av strejken. Foto: SVT

Så påverkar strejken patienterna i Region Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Strejken på flera av Region Stockholms vårdcentraler och sjukhus har pågått i flera veckor, men hittills har det inte märkts av så mycket bland patienterna.

– Nej, det är inga problem, säger Lars Ahlström i Salem som genomgår en cancerbehandling.

Efter att strejken inleddes har patienterna fått räkna med uppskjutna besök, operationer och längre väntetider. På flera vårdcentraler är det också svårt att komma fram på telefon.

Johan Bratt, chefläkare på Region Stockholm, säger att läget är ansträngt.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

– Vi har sommarbemanning och i kombination med detta en pågående mertids- och övertidsblockad samt närmare 600 medarbetare som är uttagna i strejk.

Köerna ökar

Varje vecka ställer regionen in runt 100 operationer vilket kommer innebära att köer växer och – ju längre tid strejken pågår desto mer ökar köerna när hösten kommer.

Till patientnämnden i Region Stockholm har det hittills inkommit ett klagomål som rör strejken.

Däremot hade Ivo, inspektionen för vård och omsorg, inte fått in några klagomål från patienter kopplade till strejken förra veckan.

Det hade heller inte rapporterats in några allvarliga incidenter på varken Karolinska universitetssjukhuset eller Danderyds sjukhus direkt kopplade till strejken.

Stress på grund av underbemanning

De fall som rapporterats handlar till största delen om en hög stressnivå hos personalen på grund av underbemanning på sjukhusen, platsbrist och att patienter vårdas på fel vårdnivå.

I videon ovan: Hör strejkvakten Birgitta Fägerholt berätta hur patienterna påverkats av strejken på vårdcentralen i Salem där sex av åtta sjuksköterska är satta i strejk.

Demonstration för vårdpersonalens arbetsvillkor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi konflikten och den väntade strejken – på en minut. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA: STREJKEN

Sedan den 25 april vägrar omkring 63 000 av Vårdförbundets medlemmar i landets regioner att arbeta övertid. Det råder även nyanställningsblockad. Blockaden utvidgades den 20 maj till att även gälla flera större kommuner.

21 maj utökade Vårdförbundet sitt konfliktvarsel till att gälla strejk i fem regioner: Stockholm, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Västerbotten.

  • Strejken träder ikraft den 4 juni och gäller följande sjukhus:Skånes universitetssjukhus
  • Sahlgrenska universitetssjukhuset
  • Karolinska universitetssjukhuset
  • Linköpings universitetssjukhus
  • Norrlands universitetssjukhus
  • Danderyds sjukhus
  • Södersjukhuset

Runt 2 000 av Vårdförbundets medlemmar har varslats om strejken den 4 juni. Yrkesgrupper som berörs är biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet