Eleverna på Mariekällskolan i Södertälje är först ut med att få smaka på den hydrotermiska maten.
– Man kan säga att vi ökar tillgängligheten av mineraler med sju till nio gånger, säger David Fredlund, en av grundarna bakom Hidden in grains som tagit fram den nya hydrotermiska metoden.
Hydrotermisk process
Spannmålsprodukter vi äter innehåller mer järn än vad som finns i den mängd kött, fisk, ägg och mejeri vi konsumerar, enligt Torsåker gård som drivs av Axfoundation.
Problemet är att järn och zink i vete, råg, havre och korn är svåra för kroppen att ta upp. Därför har man nu genom en hydrotermisk process lyckats göra mat där vi kan ta upp nästan lika mycket mineraler från fullkorn som från kött.
Metoden har hämtats från traditionella tillagningssätt som använts i århundraden, men som man nu testar med modern teknik. Vilket ska göra det möjligt att producera hydrotermisk mat i stor skala.
Eleverna får tycka till
Under veckan testar elever på bland annat Mariekällskolan den mineralberikade maten – nästa steg blir att utvärdera vad provsmakarna tycker. Och förhoppningen är att skolorna sedan kunna fortsätta servera hydrotermisk mat.
– Vi serveras förhållandevis lite kött redan. Detta kan ge oss en större möjlighet för att öka näringstätheten i de maträtter där vi använder spannmål, säger Sara Seing, kostchef på Södertälje kommun.
Se i videon när eleverna får testa maten och följ med till Torsåker gård.
Hydrotermisk TEKNIK
Hydrotermisk processteknik innebär att man blötlägger och värmer spannmål över tid. Metoden har hämtats från traditionella tillagningssätt som använts i århundraden. Genom att blötlägga hela spannmålskärnor eller baljväxter släpper fröet ifrån sig näringsämnen. Därefter torkas spannmålet vid låga temperaturer.
Efter den hydrotermiska behandlingen kan kroppen enklare tillgodogöra sig fröernas näringsämnen. Många olika sorter av spannmål och baljväxter kan användas. Exempelvis vete, råg, havre och korn.
Källa: Hidden in Grains
Varför testar Elever maten?
Södertälje kommun driver Matlust som har som övergripande syfte att öka en hållbar regional livsmedelsproduktion.
Matlust hjälper bland annat livsmedelsföretag som vill utveckla hållbara matprodukter via att man exempelvis testar maten på kommunens skolrestauranger. Här hjälper kockarna till att utveckla produkterna med allt ifrån receptutveckling till lämplig förpackningsstorlek. När produkten bedöms som klar att testas på en matgäst, så serveras maten till eleverna som får komma med feedback via en enkät.
Källa: Matlust