Institutionschef på Sis Tysslinge står framför ett stängsel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trauma, våld och bristande omsorg. Mikael Skaldeman, institutionschef, Sis Tysslinge, svarar på kritiken mot Sis-hemmen. Foto: Johanna Talamo/SVT

Sis-chefen om den kriminella miljön på ungdomshemmen: ”De träffar ju varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Bristande personalomsorg, våldsamma konflikter och utebliven skolgång – SVT har varit i kontakt med tre mammor och en tidigare anställd som vittnar om missförhållanden på Sis.

– Det är deras bild och jag tar den på stort allvar, säger Mikael Skaldeman, institutionschef, Sis Tysslinge.

Mammorna säger att tiden på Sis orsakat trauma och lett deras söner djupare in i kriminalitet. Lindas son har varit placerad på bland annat Tysslinge. Hon beskriver flera händelser som hon menar har lett hennes son djupare in i en kriminell livsstil.

– Ute i samhället får han inte umgås med någon som rökt cannabis men inne på Sis ska han umgås med den som sitter för mord. Det blir en skev värld, säger hon.

Mikael Skaldeman menar att det är oundvikligt att ungdomar som sitter på samma avdelning knyter kontakt med varandra och att andra lösningar är olämpliga.

– Vi vill inte vårda varje ungdom i enskildhet. Vi vill inte heller blanda ungdomar som är långt gångna i sin kriminella karriär med ungdomar som inte är det, säger han.

Bemötande väsentligt för rehabilitering

Personalen brister dessutom i erfarenhet och kompetens menar både mammorna och en tidigare anställd på Sis Tysslinge som SVT har pratat med.

Rapporter från Riksrevisionen och SNS belyser stora brister i vård och behandling på Sis som leder till att många ungdomar inte får det stöd de behöver.

Enligt Riksrevisionens granskning är en betydande andel av personalen på Sis inte tillräckligt utbildad för att hantera ungdomar med komplexa vårdbehov.

I rapporten från SNS betonas också vikten av bättre vårdkvalitet för att minska risken för att unga begår brott. Personalens bemötande och en trygg miljö främjar ungdomarnas förutsättningar att bygga förtroende och tillit. Vilket är centralt för deras långsiktiga rehabilitering och sociala anpassning.

Hör chefen på Sis Tysslinge svara på kritiken i videon ovan.

Mamman Linda: Min son drogs in i kriminalitet på Sis-hemmen

Närbild på mamma Linda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De flesta ungdomar som är på Sis kommer att bli förlorade”. Mamman Linda berättar om vad som hände när hennes son hamnade på Sis-hem. Sonen har godkänt SVT:s publicering om mammans berättelse. Foto: Maja Flygt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.