SVT:s granskning visar att flera oseriösa byggherrar som tömt bostadsrättsföreningars konton och dömts för bland annat bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman, lämnat Södertälje och istället rört sig till andra kommuner, däribland Huddinge.
Flera har också misstänkts för ekobrott och penningtvätt men utredningarna har lagts ned.
I Södertälje har man infört omfattande kontroller redan vid markköp och jobbar med myndighetssamverkan mot den här typen av brottslighet. Något man tror har en avskräckande effekt.
Räcker inte med plan- och bygglagen
Men både Södertälje och Huddinge kommun menar att det med dagens lagstiftning är svårt för dem att hindra oseriösa byggherrar och deras bolag från att etablera sig. De pekar på att plan- och bygglagen säger att alla som ansöker om bygglov ska behandlas lika, oavsett om man har domar och konkurser med sig i bagaget.
SKR, Sveriges kommuner och regioner, menar att det inte räcker med att titta bara på plan- och bygglagen utan skulle vilja se ett omtag av all lagstiftning som rör bostadsutveckling.
– Sett över hela paletten kan man väl kanske konstatera att någonstans finns det ju brister eftersom vi har svårt att komma åt det här, säger Johan Sjöstrand på SKR.
Södertälje kommun föregångare
Johan Sjöstrand på SKR lyfter Södertälje som en kommun som länge jobbat med de här frågorna och har en bra rutin.
– De har ju på något sätt varit föregångare också i det att man verkligen har tagit tag i saker och ting och även försökt dela med till sig kollegor runtom i landet.
Skulle du säga att de har hittat verktyg som har effekt?
– Det skulle jag absolut kunna tro för jag vet ju att de jobbat hårt med frågan.
SVT har sökt justitieminister Gunnar Strömmer för en kommentar om SKR:s önskan om att regeringen tillsätter en utredning.