Oseriösa byggare lämnar Södertälje – fortsätter bygga i andra kommuner .

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggföretagen har misskött sig i Södertälje men fortsätter bygga på andra platser. Bygglovschefen i Huddinge: ”Vi vet vilka metoder de använder”. Foto: SVT Grafik

Oseriösa byggföretagare som lämnat Södertälje – fortsätter bygga i andra kommuner

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan avslöja att oseriösa byggföretag lämnar Södertälje och fortsätter med sina verksamheter i andra kommuner.

Flera av dem har sökt bygglov i Huddinge. I bagaget har de med sig konkurser, domar och misstankar om ekobrott, miljöbrott och penningtvätt.

Morgan Randall Svahn, bygglovschef på Huddinge kommun, är inte förvånad över bilderna SVT Nyheter nu kan visa.

– Systemet är inte vattentätt.

SVT har tidigare avslöjat hur en byggföretagare från Södertälje och hans nätverk systematiskt mjölkat bostadsrättsföreningar på miljoner och lurat minst ett hundratal bostadsköpare.

Samma företagare, men även flera andra byggherrar från Södertälje, har i princip avvecklat sin verksamhet där – men fortsätter bygga bostäder på andra platser.

Brf-fusket

SVT:s kartläggning av bygglovsansökningar visar att företagarna lämnat Södertälje, men är desto mer aktiva i Huddinge – en av Sveriges snabbast växande kommuner. Inte sällan under nya företagsnamn.

Brott och konkurser i bagaget

I bagaget har de bland annat konkurser, domar som gäller bokföringsbrott och trolöshet mot huvudman samt pågående eller nedlagda utredningar som rör miljöbrott, ekobrott och näringspenningtvätt.

De boende får inte tillträde till bostadsrättsföreningarnas styrelser och får heller ingen insyn i ekonomin.

I videon ovan: SVT kan visa bilder på hängande eluttag, skräp som dumpats i naturen och sprickor i väggarna.

Huddinge kommuns bygglovschef Morgan Randall Svahn är inte förvånad.

– Det vi ser är att det finns byggexploatörer som i sin kalkyl räknar med att bygga fel, man tar de byggsanktionsavgifterna för att det i det långa loppet blir billigare att göra så. Det kan inte vi göra så mycket åt.

Finns inte möjlighet att granska

När det gäller bygglovsansökningar finns idag ingen möjlighet att neka sökanden som bedriver eller misstänks bedriva kriminell verksamhet, enligt plan- och bygglagen.

– Systemet är inte vattentätt, utan det bygger väldigt mycket på att den som bygger, och personer som finns runt den som bygger, är ansvarig för att det byggs korrekt, säger Morgan Randall Svahn.

SVT har varit i kontakt med företagaren som inte vill bli intervjuad, men han nekar till anklagelserna om att ha lurat bostadsrättsföreningar.

En advokat, ett hus och en bild på en anhörig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar SVT:s reporter hur det går till när företagsnätverket tömmer föreningens bankkonton. Foto: SVT

GRANSKNING VID MARKKÖP

Ett sätt att försöka förhindra oseriösa byggaktörer från att etablera sig är att göra granskningar vid markförsäljningar. I Södertälje innebär det att kommunen gör en omfattande så kallad motpartsgranskning av det bolag eller den byggherre som vill köpa mark. Tillsammans med en rad andra insatser såsom myndighetsgemensamma tillsyner har det en avskräckande effekt tror kommunen.

Även i Huddinge görs en enklare kontroll vid beprövade motparter, alltså företag som tidigare köpt mark av kommunen. Om det då väcks frågor görs en mer omfattande kontroll. Företag som sedan tidigare är helt okända för kommunen får direkt genomgå en omfattande granskning.

Men kontroller vid köp av mark förhindrar ändå inte att vem som helst kan ansöka om bygglov eftersom plan- och bygglagen säger att alla sökande ska behandlas likadant oavsett bakgrund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet