en brunhårig allvarsam kvinna i grön knytblus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad professorn Erika P Björkdahl skulle vilja se för förändringar för att minska risken för oseriösa aktörer och ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar. Ett exempel är det omfattande fusk som SVT Nyheter Södertälje tidigare avslöjat. Foto: Clara Fritzon/SVT

Forskaren: Kryphål i lagen underlättar brf-fusk

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs mer insyn redan under byggprocessen för att kunna stoppa oseriösa aktörer och ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar. Det menar professorn Erika P Björkdahl som forskat i fastighetsrätt vid Uppsala universitet.

– Det krävs ju att man är hederlig när man sitter på de här styrelseposterna, säger hon.

SVT:s granskning visar hur en Södertäljeföretagare och hans nätverk systematiskt lurat hundratals bostadsköpare och mjölkat bostadsrättsföreningar på miljoner.

Det här har kunnat ske genom att företagaren och hans affärspartners valt att sitta kvar i föreningarnas styrelse i uppemot flera år efter att de boende flyttat in och på så sätt förhindrat medlemmarna från insyn i ekonomin.

Brf-fusket

– Det här är väl ytterligare ett exempel på att det inte funkar med tillit i det svenska samhället längre, säger Stefan Lundberg, jurist på Nationellt bedrägericentrum på polisen.

Han menar också att revisorn borde ha polisanmält fusket.

Finns för få kontrollfunktioner

Stefan Lundberg säger att skyddet för bostadsköparna är relativt svagt trots att det gjorts en del lagförändringar de senaste åren.

– Man har väldigt begränsad insyn och få kontrollfunktioner och om det visar sig – som det gjort här – att skadan redan är skedd så är det svårt att reparera i efterhand.

Dagens system bygger på tillit

Även professorn Erika P Björkdahl vid Uppsala universitet menar att dagens system bygger på tillit och förutsätter att byggföretag och entreprenörer är seriösa och lämnar över bostadsrättsföreningens ekonomi i ordning när de boende flyttar in.

I videon ovan berättar hon hur oseriösa aktörer skulle kunna hindras från att utnyttja bostadsrättsföreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet