Anna Huzell, budget- och skuldrådgivare i Huddinge kommun står vid Huddinge station.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Huzell, budget- och skuldrådgivare, ser att fler söker hjälp med ekonomin i Huddinge: ”Ett hårt tryck”. Foto: Maja Flygt/SVT

Skuldrådgivaren varnar inför julshoppingen: Handla inte på kredit

Uppdaterad
Publicerad

Pepparkakor, glögg, budgettips och skuldsanering stod på agendan under torsdagens morgonrush i Huddinge centrum. Kommunens budget- och skuldrådgivare ser ett ökat tryck och fler som söker hjälp för att få ordning på ekonomin.

Många kämpar med ekonomin och samtidigt är årets julkasse rekorddyr. Särskilt tufft är det för de som tagit snabba lån för att handla eller betala av andra lån, menar Anna Huzell, budget- och skuldrådgivare i Huddinge kommun:

– Räntorna har ökat och det blir dyrare och dyrare att betala tillbaka lånen och då får man inte ihop det längre, säger hon.

Trots att budget- och skuldrådgivarna ser ett ökat tryck av personer som söker hjälp vill man uppmärksamma ännu fler om att söka sig till dem. Därför stod de idag vid pendelstationen i Huddinge för att dela ut glögg, pepparkaka och mer information om rådgivningen i Huddinge.

Högst skuldbelopp i Huddinge, Haninge, Botkyrka och Södertälje

Statistik från Kronofogden visar att antal skuldsatta personer i Stockholmsregionen över en längre period har minskat sedan 2013, samtidigt har det sammanlagda skuldbeloppet skjutit i höjden.

– När man redan är skuldsatt kan man konstigt nog ändå låna mer pengar innan det blir ett stopp. Vi tycker att det är för lätt att låna pengar idag, säger Anna Huzell.

Förutom i Stockholms stad är skuldbeloppen bland privatpersoner högst i Huddinge, Haninge, Botkyrka och Södertälje. Här låg skuldbeloppen på över en miljard kronor per kommun under 2022. Högst belopp hade Södertälje kommun med cirka 1,4 miljarder kronor i skulder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.