kronofogdens brevinkast

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stockholmare i Tumba om skuldsättning. Foto: Arkiv/SVT

Stora skillnader i stockholmares skulder till Kronofogden

Publicerad

De senaste åren har svenskarnas skuldsättning ökat, och siffror som SVT tagit fram från Kronofogden visar att det geografiskt går att spåra klasskillnader, till exempel mellan Botkyrka och Danderyd.

Många känner också oro inför att låna pengar idag.

– Det är tufft, men är man tvungen så är man tvungen, säger Yazan på Tumba torg.

Var 17:e invånare i Botkyrka kommun, eller sex procent, har skulder hos Kronofogden. Att människor inte klarar sina betalningar så att Kronofogden kopplas in, är ett mer utbrett problem i kommuner med låga inkomster.

– Skuldsättning handlar framförallt om vilken inkomst man har. Men i min forskning har det framkommit i intervjuer med skuldsatta att många av de utrikesfödda inte känner till vad en betalningsanmärkning är, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden och forskare och fortsätter:

– Vissa vet inte vad inkasso är, och hur fort skulder skickas till Kronofogden. Eller ibland ens vad Kronofogden är för något

Minst problem med skulder hos Kronofogden med en av 100 invånare finns i Danderyds kommun. Näst minsta andelen har Lidingös befolkning.

Kommunen vill inte berätta om skuldrådgivning i SVT

Enligt lag måste alla kommuner erbjuda gratis skuldrådgivning – en tjänst som många inte känner till.

Men när SVT Stockholm ber Botkyrka kommuns presschef att framföra våra frågor till kommunens skuldrådgivare – säger presschef Lennart Agén nej. Han tycker att vi borde prata med andra kommuner än Botkyrka.

Beslutet har tagits av honom själv och ”företrädare för förvaltningen”. Detta trots att alla kommunanställda har rätt att få veta om media vill ställa frågor till dem, och yttrandefrihet att själva bestämma om de vill prata med journalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.