Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Genrebild, Fredrik Sandberg / TT

Skyddade boenden: Södertälje kommun välkomnar hårdare krav

Uppdaterad
Publicerad

För några år sedan upptäcktes allvarliga brister på ett privatägt skyddat boende i Södertälje – men sedan dess har situationen förbättras enligt Johannes Evers Gester, samordnare mot våld i nära relation. Men trots förbättring välkomnar nu kommunen lagförslaget om tillståndsplikt och hårdare krav.

Under de senaste fem åren har i snitt cirka 50 våldsutsatta kvinnor och 60 barn i Södertälje placerats på skyddade boenden varje år, enligt socialkontoret i Södertälje. Via kommunen placeras behövande både hos privata aktörer och kvinnojourer.

Kritik mot privata aktörer: kommunen motsätter sig

I Hanninge har en kvinnojour riktat stark kritik gentemot att allt fler skyddade boenden startas av privata aktörer, och konkurrerar ut de befintliga jourerna. Men Johannes Evers Gester, samordnare i Södertälje kommun, ser positivt på en växande mångfald. Han menar att vissa aktörer erbjuder tjänster som tidigare saknats.

– Kvinnor som är våldsutsatta är ambivalenta, och pendlar mellan att lämna och stanna kvar i relationen. Då behöver vi se till att deras behov tillgodoses, säger Johannes Evers Gester.

Starta klippet för att höra vad vissa privata aktörer erbjuder som många kommunala boenden och kvinnojourer saknar.

Föreslagen tillståndsplikt

I dag saknas tillståndsplikt för den som driver skyddat boende, men nu föreslås att det ska krävas tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg. Om tillståndskravet träder i kraft kommer en rad olika kvalitetskrav ställas på aktörerna.

Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft i juli 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.