Det senaste året har datorer på Södertälje kommun angripits av utpressningsvirus. Foto: TT/montage

Södertälje drabbat av utpressningsvirus

Uppdaterad
Publicerad

Utpressningsvirus är ett stort hot anser Södertälje kommun som drabbats vid två tillfällen det senaste året. Enligt kommunens IT-säkerhetssamordnare är det yrkeskriminella som ligger bakom attackerna.

Utpressningsvirus eller ransomeware-attacker som det även kallas går ut på att offret får ett mejl skickat till sig. Mejlet är utformat så att man ska lockas till att klicka på en länk med skadligt innehåll. Via länken smittas mottagarens server så att filerna krypteras. För att kunna ta del av filerna igen måste man betala en mindre summa pengar.

Denna typen av attacker har det senaste året drabbat Södertälje kommun två gånger. Det har vid dessa tillfällen varit få datorer som drabbats men trots det har det dagliga arbetet i kommunen bromsats upp.

Digital utpressning

”Innebär förlorad arbetstid”

– Det är naturligtvis ett avbräck när något sådant här händer. Skulle det varit många datorer skulle det tagit lång tid att installera om de här datorerna. Vilket ju innebär förlorad arbetstid, säger IT-samordnare Fredrik Wellner.

Fredrik Wellner, it-säkerhetssamordnare på Södertälje kommun, förklarar hur utpressningsviruset fungerar. Foto: SVT

Antalet attacker mot kommunen har över tid minskat i antal. Enligt Fredrik Wellner beror detta på att man vidtagit säkerhetsåtgärder.

– Vi försöker fånga upp problemen så tidigt som möjligt genom e-postfilter. Vi tittar också på vad som händer på datorerna, vi har antivirusprogram som gör att vi kan se om något ovanligt sker på datorerna, säger han.

Privatpersoner värst drabbade

Inga skattepengar ska under attackerna ha betalts ut och genom ominstallationer av datorerna har man avvärjt problemen. Däremot kan det bli värre om man som privatperson drabbas.

– Då har man kanske inte samma skyddsnät. Jag skulle rekommendera att man har en backup för sina bilder till exempel. Sedan bör man ha en dubbel inloggning genom en dosa. Då skyddar man sig genom en kod man får skickad till sig, förklarar Fredrik Wellner.

Så skyddar du dig mot Ransomware-attacker

Filtrera inkommande e-postbilagor – tillåt inte exe-filer

Blockera åtkomst till kända webbsidor som sprider skadlig kod

Var noga med att ta backuper, samt att testa återställning av filer

Uppdatera all mjukvara på datorn

Installera säkerhetsuppdateringar

Uppdatera antivirusskyddet

Undvik att vara inloggad med lokala administratörsrättigheter

Källa: CERT.SE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital utpressning

Mer i ämnet