Enligt Sveriges yngre läkares förening, SYLF, har väntetiden för att göra AT-tjänstgöring på länets sjukhus ökat från 18 månader 2014 till i genomsnitt 19 månader i år. Och Södertälje är värst i landet med väntetider på 24 månader. Enligt SYLF blir följden färre specialistläkare, vilket drabbar patienterna i form av lägre kompetens.
Nina Granberg är sedan november AT-läkare på Södertälje sjukhus, men har dessförinnan under två och ett halvt års tid haft olika vikariat på sammanlagt sju kliniker.
– Dels påverkas man ekonomiskt, det är otryggt och man har oreglerad lön. Och det påverkar en att man hela tiden måste byta arbetsplats. Du har bara tremånaders-vikariat och du får hela tiden ägna dig åt att sätta dig in i nya arbetsplatser och nya arbetsuppgifter samtidigt som du ska söka nästa jobb.
Sjukhusledningen: Inte möjligt med fler AT-tjänster
På Södertälje sjukhus har man nyligen ökat antalet AT-tjänster från 16 till 20 per år. Att ha fler AT-läkare än så är inte möjligt enligt sjukhusledningen.
– Om vi teoretiskt skulle öka antalet AT-läkare påtagligt så skulle vi inte kunna upprätthålla den kvalitet på utbildning och handledning som vi har idag, säger Anders Thörne som är chefläkare på Södertälje sjukhus.
Men Nina Granberg håller inte med om att det inte skulle kunna anställas fler AT-läkare på Södertälje sjukhus
– AT här är 21 månader, socialstyrelsen kräver 18. Där skulle man kunna få en ruljangs på det. Och vi AT-läkare vi jobbar över väldigt mycket så lite till finns det plats för tycker jag, säger hon.
”Kan inte riva upp allas liv”
Problemet med långa väntetider finns över hela landet. Även i det län där väntetiderna är kortast, Västernorrland, är väntetiden ett halvår. Och för Nina Granberg var det aldrig ett alternativ att göra AT-tjänstgöringen utanför Stockholms län.
– Jag har barn som går i skolan här, mitt barns pappa bor och jobbar här, min nuvarande sambo har fast anställning här. Jag kan inte och får inte riva upp allas liv för att jag ska vara borta i 18 månader.