en man i svart t-shirt och svart väst

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör HR-direktören förklara varför de inte såg till att det fanns ett personuppgiftsbiträdesavtal på plats innan bakgrundskontrollerna drog igång som man ska enligt GDPR. Foto: Johan Bünz/SVT

Södertäljes HR-direktör: ”GDPR inte helt enkel lagstiftning”

Publicerad

Efter att i flera veckors tid avböjt intervju med SVT träder nu Södertälje kommuns HR-direktör Johan Lefverström fram och svarar på våra frågor om hur säkerheten kring personuppgifterna ser ut och varför det saknades rätt avtal.

– Vi är helt trygga med företaget vi har avtal med, säger han.

Enligt PUB-avtalet mellan Södertälje kommun och Nordic Aigis AB, som kom på plats först ett år efter att bakgrundskontrollerna påbörjats, ska företaget vidta lämpliga säkerhetsåtgärder för att skydda personuppgifterna.

Kommunen har också rätt att granska bland annat företagets lokaler och it-system för att se till så att företaget sköter säkerheten.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Nu svarar HR-direktören

Efter att ställt frågor kring detta i flera veckors tid svarar nu Johan Lefverström, HR-direktör på Södertälje kommun.

Hör mer i videon om hur kommunen tänker kring säkerheten kring de tusentals personuppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bakgrundskontrollerna i Södertälje

Mer i ämnet