Flera meter höga jordhögar tornar upp sig och grävmaskiner jobbar på längre bort. Söder om Södertälje ligger Tveta återvinningscentral.
Här tillverkar man anläggningsjord av främst återvunna produkter. Basen är trädgårdskompost från Södertälje men det är även iblandat sand, lera och fibermull. Sist men inte minst är det även torv i, fem till sex procent.
Projektet som startas nu under hösten går ut på att helt sluta använda torv. Exakt hur det ska gå till ska man ta reda på och i värsta fall kommer man göra avkall på kvalitén.
– Ska vi leva och verka här på jorden kan vi inte släppa ut hur mycket koldioxid som helst. Vi vill dra vårt strå till stacken och släppa ut så lite som möjligt, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Telge återvinning.
De säljer mellan 8 000 till 10 000 ton jord varje år. Det är främst till Södertäljes olika företag som håller på med anläggning men även till privatpersoner.
Varför är torv dåligt för klimatet?
Odlingsjord på gång till våren
Anläggningsjorden passar till exempel till gräsmattor. Vill man hämta torvfri jord för odling får man vänta till våren. Telge återvinning håller på med ett annat projekt där man ska ta fram en kompostblandad biokolsjord.
– Och det blir ju en positiv klimatpåverkan där man binder kolet, berättar Tommy Johansson.
Produkten finns inte än och exakt hur den kommer säljas är inte klart.
– Målet är att bli klar till våren men vi får se hur långt vi hinner.