Didrik Vanhoenacker står utomhus vid en grönskande äng. Han håller färgglada höstlöv i  handen. Bakgrunden består av träd med höstfärgerl.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör biologen Didrik Vanhoenacker – som tycker förändringen i naturen är jobbig att se. Foto: Amanda Svensson/SVT

Höstfärgerna hotas av värmen – biologen: ”Jobbigt att se”

Uppdaterad
Publicerad

T-shirtväder i mitten av oktober, risk för fästingbett och tråkigare höstfärger.

2024 väntas bli det varmaste året som uppmätts och oktober månad var även ovanligt varm i Stockholm.

SVT har pratat med biologen Didrik Vanhoenacker – som tycker förändringen i naturen är jobbig att se.

Ny data från SMHI:s väderstationer visar att oktobervärmen i huvudstaden bara överträffats vid två tillfällen tidigare. Och med klimatförändringarna spås varmare väder sent in på hösten bli ett vanligt förekommande fenomen.

Fästingar och pollenallergi på hösten

Klimatförändringarna är inte alltid negativt för djuren. För oss människor kan värmen föra med sig vissa ovälkomna gäster. Fästingarna är aktiva längre innan de går in i vintervilan och invasiva arter som malörtsambrosia kan etablera sig på våra nordligare breddgrader.

Ett annat avtryck som varmare hösttemperaturerna gör på naturen är att de tidsenliga orange och röda höstfärgerna blir allt ovanligare.

Didrik Vanhoenacker förutspår att höstens karaktäristiska rödorange träd kommer bli allt ovanligare en tid framöver – men på längre sikt kommer naturen att anpassa sig. Träd som trivs bättre på sydligare breddgrader kommer hitta sin hemvist längre norrut.

”Jobbigt att se”

Den jourhavande biologen på Naturhistoriska riksmuseet, Didrik Vanhoenacker, tycker att de tecken han ser i naturen är en obekväm påminnelse.

Vad känner du personligen?

– Jag tycker att det är jobbigt att se faktiskt, säger Didrik Vanhoenacker.

Trots de oroväckande tecknen han ser i naturen, vill han ändå avsluta på en muntrare ton:

– Om business as usual resulterar i 3,5 grads uppvärmning, kommer varje grad nedåt från det vara svinmycket bättre.

Varmare oktober: Detta händer i naturen

Förändringar i de årliga säsongsvariationerna – s.k. fenologiska förändringar, gör sig påminda genom att växter och träd ibland blommar sent på hösten. Detta kan naturligt sett bero på genetiska mutationer. Men i vissa fall kan en varm höst lura träden till att blomma för tidigt. Till exempel noterades det i Kungsträdgården den 11 november 2022 att de japanska körsbärsträden blommade.

Tre andra sätt som naturen här påverkas:

  • Fästingsäsongen förlängs i och med mildare temperaturer.
  • Röda och orange pigment i trädens löv blir ovanligare när de tidiga köldknäpparna uteblir.
  • Nya arter kan etablera sig på platser där de inte tidigare var naturligt förekommande. Ett exempel som kan oroa pollenallegiker är malörtsambrosian – vars pollen många är känsliga mot.

Hur påverkas hösten av ett varmare klimat?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.