Hittills har det inte observerats några fästingar med blödarfebervirus i Sverige. Men redan idag har det upptäckts fästingar här som tidigare bara funnits i Syd- och Mellaneuropa och som skulle kunna bära på olika typer av virus, inklusive blödarfebervirus. Under den varma sommaren 2018 dök det upp fästingar från en familj av fästingar som heter hyalommafästingar, eller flyttfågelfästingar.
– De är relativt rörliga och spindellika, och uppsöker ofta sitt mål mer aktivt än vad våra fästingar gör. De har dykt upp här i Sverige – sannolikt med hjälp av flyttfåglar – men hittills har de inte klarat av att överleva en hel fästingsäsong som klimatet är just nu, säger Björn Olsen.
SVA: Troligt med flyttfågelfästingar i sommar
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har projektet Rapportera fästingen där allmänheten kan rapportera in fästingdobservationer. På SVA tror man att flyttfågelfästingen kan dyka upp i Sverige även i sommar.
– Om det blir en torr, varm sommar tror vi att vi kommer få besök av den, precis som under sommaren 2018, säger Anna Omazic, forskare på SVA.
Hon uppmanar hästägare och lantbrukare att hålla ögonen öppna efter flyttfågelfästingen på sina djur.
– Denna fästingart letar främst efter stora värddjur som hästar och nötkreatur och sätter sig gärna på bakkroppen, under svans och i ljumskar, berättar Anna Omazic.
Etablerar sig i nya områden
I takt med att vi får ett varmare klimat och förändringar i fästingarnas levnadsmiljö så kan fästingar etablera sig i nya områden. Det gäller även våra vanliga fästingar som redan finns i Sverige.
– Det har vi sett de senaste 30-40 åren, att fästingarna har etablerat sig väldigt väl utmed Norrlandskusten. Tidigare gick det någon slags gräns vid Sundsvall eller Gävle, men nu finns det fästingar hela vägen upp till Haparanda och in längs älvdalarna, säger Björn Olsen.
Blödarfebervirus
Blödarfebervirus, eller Krim-Kongo hemorragisk febervirus sprids via fästingar. Viruset kan ha en dödlighet på över 30 procent.
Den finns redan i drygt 40 länder, framför allt i Centralasien, Mellanöstern och Afrika. Sedan tidigare finns det uppgifter om att den även finns i Grekland och Östeuropa men det finns inga rapporterade fall i Sverige.
Läs mer här: Fästingviruset Krim-Kongo sprids i Europa: ”Blodigare än ebola”.