Fästingviruset Krim-Kongo sprids i Europa: ”Blodigare än ebola”

Publicerad

Krim-Kongo är ett virus på frammarsch i Europa. Den dödliga blödarfebern sprids via fästingar, men än så länge har Sverige inte haft ett enda fall. 

– Vi har det i Europa, problemet är väldigt nära, säger Ali Mirazimi, virologiprofessor på Karolinska institutet.

Krim-Kongo kan ha en dödlighet på över 30 procent. Den finns redan i drygt 40 länder, framför allt i Centralasien, Mellanöstern och Afrika. Sedan tidigare finns det uppgifter om att den även finns i Grekland och Östeuropa. 

– För ett antal år sedan fick vi rapporter om att folk även fått Krim-Kongo och gått bort i sjukdomen i Spanien. Vi vet att viruset är på frammarsch, säger virologiprofessorn Ali Mirazimi.

Däremot menar Ali Mirazimi att vi inte ska vara oroliga i nutid. Men viruset sprider sig allt mer norrut i Europa.

– Fästingen trivs fortfarande inte så bra här (i Sverige). Men vi har sett att när fästingen väl får fäste, då tar det bara några år innan viruset har dykt upp. Det har vi sett i Spanien.

Klimatförändringar

Viruset börjar med influensaliknande symptom, men sedan skiftar det till blödningssymptom och i stort sett alla organ i kroppen börjar blöda under huden. 

– Det är till och med blodigare än ebola, säger Ali Mirazimi.

Fästingarna smittar även viruset vidare till andra djur, som i sin tur kan smitta människor. Men det är inte som covid-19, utan det måste vara via mycket nära kontakt.

– Det är speciella fästingar som har funnits där det finns torra och långa somrar. Men nu ser vi klimatförändringar och vi får längre och torrare somrar och då mår fästingen bra.

Vaccin på gång

Kunskapen om viruset är väldigt liten, enligt Ali Mirazimi. För att kunskapen ska öka och för att mediciner och vacciner ska utvecklas krävs speciella lab som finns i Sverige.

– Viruset har funnits sedan 40-talet, men det har drabbat fattigare länder. Så då blir intresset för företag att ta fram vaccin och medicin lågt, det har inte funnits ett incitament tyvärr. Men nu sprider det sig mer och mer västerut.

– Sverige leder en stor internationell studie. Redan nästa år börjar en fas 1-studie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.