Vårsolen hettar mellan höghusen. Mitt på en öppen gräsmatta har odlingsbäddar vuxit fram på bara några timmar. Här ska odlare rota sig och förhoppningsvis bli fler.
Även om utvecklingen går långsamt är trenden tydlig i landets storstadsregioner, menar författaren Ulrika Flodin Furås som skrivit böcker om stadsodling.
– De gemensamma odlingarna har ökat senaste tio åren. De första började runt 2010 i Sverige. Dels har odlingsintresset ökat, men fastighetsägarna och kommuners medvetenhet har också förändrats.
Krismedvetenhet driver på
Agnes Fischer leder odlingen i Brunnsäng och driver ett företag som startat och sköter flera olika gemensamhetsodlingar i Stockholms län.
– Intresset har definitivt ökat i och med de senaste årens kriser. Fler inser att stadsodling är ett bra sätt att lära sig odla sin egen mat, säger Agnes Fischer.
Hon menar att det finns många fördelar med den gemensamma odlingen.
– Ofrivillig ensamhet är ett stort problem och stadsodlingen kan hjälpa människor att bryta den och öka den psykiska hälsan. Det kan också bidra till ökad biologisk mångfald i städerna och förståelse för ekologiska frågor.
Följ med till stadsodlingen i Brunnsäng i Södertälje i videon.