Tomas Karlsson är politisk redaktör på Länstidningen. Foto: TT/SVT

Statministerns folkmordsbesked kan avgöra kommunvalet: ”Underskatta inte frågan”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfvens besked om att hans regering inte ska erkänna folkmordet år 1915 har väckt starka reaktioner. Det kan komma att påverka valutgången i Södertälje till hösten, menar Tomas Karlsson, politisk redaktör på Länstidningen.

Det var i förra veckan som Stefan Löfven på en direkt fråga från SVT Nyheter Södertälje avslöjade att Socialdemokraterna inte har några planer på att driva frågan om att regeringen ska erkänna Seyfo – folkmordet år 1915 i dåvarande Osmanska riket då över 1,5 miljon assyrier/syrianer och armenier mördades.

Över 150 000 personer i Sverige, varav 30 000 bara i Södertälje, är ättlingar till de som överlevt. Många ser statsministerns besked som ett svek då han inför förra valet lovade att driva frågan om han kom till makten.

Folkmordet 1915

Uttalandet har väckt starka reaktioner och den senaste veckan har flera debattinlägg gjorts bland annat av Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje där hon kritiserar den egna partiledaren. I Assyria TV, med tittare långt utanför Södertäljes gränser, har det diskuterats om Socialdemokraterna borde stängas ute från att hålla valmöten i kyrkor och föreningar runtom i landet.

Viktig fråga för många Södertäljebor

Tomas Karlsson, politisk redaktör på centerpartistiska Länstidningen i Södertälje, har länge följt frågan om ett erkännande av Seyfo. Han blev förvånad över Stefan Löfvens besked.

– Det är svårt att se det som något annat än ett svek gentemot de människor som har satt sitt hopp till Socialdemokraterna och till den svenska regeringen att Seyfo-frågan ska få ett erkännande officiellt från Sverige, säger han.

– Så som Socialdemokraterna har drivit den här frågan i två valrörelser nu kan Stefan Löfven absolut driva på för att Sverige ska erkänna folkmordet.

Tror du att uttalandet kan påverka kommunvalet i Södertälje?

– Ja. den här frågan ska man inte underskatta. Den är otroligt viktig för många Södertäljebor och nu är väldigt många av dem väldigt besvikna.

Erkännandet av folkmordet 1915

Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.

År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.

Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.

2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.

När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.

På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folkmordet 1915

Mer i ämnet