Över 1,5 miljoner människor från minoriteter som assyrier/syrianer och armenier beräknas ha mördats i dåvarande Osmanska riket år 1915 i vad som kallas Seyfo, eller ”svärdets år”. 2010 erkände riksdagen massmorden som just folkmord.
2014 besökte Löfven Södertälje där han lovade att driva frågan om att regeringen skulle erkänna folkmordet i dåvarande Osmanska riket – om Socialdemokraterna skulle vinna valet. I en intervju med Assyria TV sa han:
– Har vi fattat beslut i riksdagen så ska vi naturligtvis fullfölja det. Det är absolut min målsättning.
”Brutna löften”
Men efter det har regeringen till synes inte drivit på frågan att erkänna Seyfo som ett folkmord, och senast i förra veckan kritiserades regeringen av både assyriska och syrianska riksförbunden.
Under de senaste veckorna har SVT sökt statsministern Stefan Löfven (S) vid ett flertal tillfällen för en kommentar om hur regeringen ställer sig till frågan om att erkänna massmordet av cirka 1,5 miljoner assyrier/syrianer, armenier och andra grupper av kristna, som ett folkmord. Men han har inte velat medverka.
När SVT träffar honom på tisdagen under ett besök i Södertälje svarar han dock såhär på kritiken:
– Jag har gjort det jag sa, jag tog det till en utredning, den rapporten visade att det här är en oerhört komplex fråga. Det är en sak för ett parlament att erkänna folkmord, det är en annan sak för en regering.
Så det kommer aldrig bli ett erkännande från din regering?
– Regeringen har inte någon plan på det, nej. Däremot måste vi fördöma det som skett och lära av historien, säger Stefan Löfven.
*Se intervjun i klippet ovan.
Erkännandet av folkmordet 1915
Folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915 kallas ibland även för ”Seyfo”. Över 1,5 miljoner människor från minoriteter beräknas ha mördats.
År 2009 beslöt Socialdemokraternas kongress att kalla händelserna just ett folkmord och att trycka på för att även riksdagen skulle erkänna det.
Riksdagen erkände händelserna som folkmord 2010.
2014, innan Stefan Löfven blev statsminister, sa han till Assyria tv att han ville ”fullfölja” det arbete som riksdagen gjort när de erkände folkmordet.
När Socialdemokraterna kom i regeringsställning tillsattes en utredning som inte kom med konkreta rekommendationer i frågan, men som menade att det är problematiskt för en regering att erkänna ett folkmord.
På S-kongressen 2017 beslöt partistyrelsen att säga nej till Södertälje-motionen om att verka för att regeringen skulle erkänna folkmordet 1915.