Delad bild. Till vänster: person i grå kavaj. Till höger: silhuetter av äldre och rullstolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Södertäljes kommunalråd Boel Godner om hur de ser på regeringens utredning. Foto: Clara Fritzon/SVT

Stor erfarenhet av välfärdsbrott i Södertälje: ”Ingen kontroll över assistansbolagen”

Uppdaterad
Publicerad

Fusk och organiserad brottslighet med koppling till omsorgsverksamhet är inget nytt för Södertälje kommun. För tio år sedan briserade hemtjänsthärvan vilket ledde till skärpta kontroller och avskaffandet av valfrihetsreformen LOV. Men assistansbolagen har kommunerna inte rätt att kontrollera.

– Det vore bra om vi kunde granska dem, säger Boel Godner (S), kommunalråd.

De 62 största assistansbolagen har anställda med kopplingar till organiserad brottslighet, visar en ny myndighetsrapport från polisen och Försäkringskassan.

Regeringen tillsätter därför nu en utredning där man bland annat vill införa mer regelbundna uppföljningar för att förhindra felaktig utbetalning av assistansersättning samt se över systemet för anhörigassistans.

Södertälje kommun har inga avtal med några assistansbolag, men eftersom den som har rätt till personlig assistans själv får välja anordnare utför ett 20-tal assistansbolag assistans i Södertälje.

Två verksamma i Södertälje

Av de 62 största assistansbolagen som har kopplingar till organiserad brottslighet utför två av dem assistans åt brukare i Södertälje.

– Det är bedrövligt men vi har inga avtal med dem och det är heller inte vi som granskar de privata assistansbolagen, säger Boel Godner (S).

I dagsläget är det Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som granskar assistansbolagen, men regeringen vill se bättre kontroller och mer regelbundna uppföljningar av bolagen.

När LOV, lagen om valfrihet, skrotades inom hemtjänsten i Södertälje för cirka 10 år sen efter hemtjänsthärvan innebar det att de äldre inte längre kunde välja hemtjänstbolag. Men inom personlig assistans får brukarna alltså fortfarande välja fritt – detta trots att de bägge branscherna är tätt sammankopplade.

”Anmärkningsvärt”

Ägaren till ett av bolagen som nu utför personlig assistans i kommunen drev tidigare ett av de hemtjänstföretag som för tio år sen misstänktes för fusk, men som inte utreddes för brott.

– Jag kände till det sen innan så jag är inte så förvånad, men det är just det – man kan gå från bolag till bolag och från kommun till kommun och myndigheterna hänger inte med, det är anmärkningsvärt, säger journalisten Mira Klingberg Hjort på tidningen Kommunalarbetaren som granskat fusk inom hemtjänst och personlig assistans.

Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.