En delad bild med tre sektioner. Den första sektionen visar en person med blont hår i en beige jacka. I den andra sektionen hålls en spruta med vaccinationen Gardasil 9. Den tredje sektionen visar en person med mörkt hår som intervjuas. Bilderna är relaterade till diskussioner om vaccination.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför tar så få kvinnor HPV-vaccinet och vad görs åt det? Hör både experter inom sjukvården och unga kvinnor i Södertälje. Foto: Maja Flygt/SVT

Trots gratis HPV-vaccin – få kvinnor i Stockholms län nappar på erbjudandet

Uppdaterad
Publicerad

Under året får kvinnor i hela landet födda 1994-1999 vaccinera sig gratis mot HPV– viruset som kan orsaka livmoderhalscancer. Hittills har för få kvinnor vaccinerats för att kunna stoppa spridningen. Andelen som tagit sprutan varierar kraftigt i Stockholms läns kommuner – i Södertälje är siffran 15 procent.

– Jag kände inte till kampanjen, säger Södertäljebon Penelope Gannoum Caicedo.

Syftet med att ge kvinnor i åldersgruppen 25-30 år gratis vaccin mot HPV-viruset är att utrota livmoderhalscancer helt. För det krävs att 70 procent av målgruppen vaccineras – då uppnås flockimmunitet som gör att smittan inte sprids längre.

Med knappt två månader kvar till att kampanjen avslutas är målet långt ifrån nått – i hela landet har 40 procent av kvinnorna vaccinerats. Siffran för region Stockholm är densamma men det skiljer sig kraftigt mellan kommunerna.

I Danderyds, Täby och Nacka kommun har uppemot 70 procent av kvinnorna vaccinerat sig medan siffran i Södertälje är 15 procent.

Har gjorts flera insatser

I Södertälje har det under hösten gjorts flera insatser för att få fler kvinnor att ta sprutan. Bland annat har så kallade hälsoinformatörer sökt upp kvinnor på olika platser och i olika former.

– Vi började i augusti på Södertäljedagarna och i september har vi informerat på olika kvinno- och mammagrupper. Vi försöker jobba vidare på biblioteket, samt event som familjedagar, säger Désirée Branovic, hälsoinformatör på Regionalt cancercentrum, RCC.

Frågor om hpv-vaccinet

Hälsoinformatörer jobbar med olika grupper som kanske inte får information om hälsa på ett vanligt sätt. Det kan vara på grund av språk, kulturella eller socioekonomiska skillnader.

Kunskapsbrist om hpv

– Det vi har sett är att det finns en kunskapsbrist i Södertälje om hpv-viruset och hur det är relaterat till livmoderhalscancer, säger Désirée Branovic.

De resterande tiden som återstår då vaccinet är gratis för kvinnor mellan 25 och 30 år lägger nu RCC in ett extra fokus på de kommuner där få vaccinerat sig.

Bland annat kommer vaccination erbjudas på sjukhus och drop in-tider på vissa barnmorskemottagningar så man slipper boka tid.

Följ med till en av mottagningarna som har drop in i videon ovan.

FAKTA: GRATIS VACCIN

Riksdagen beslutade 2021 att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer. Därför erbjuds alla kvinnor födda 1994–1999 kostnadsfri vaccination mot nio hpv-typer. Tackar man ja till erbjudandet ingår man även i en studie om att utrota HPV och livmoderhalscancer.

Det ”gamla” vaccinet, Gardasil 4 skyddade mot fyra olika hpv-typer medan det nya, Gardasil 9, som började ges 2020 skyddar mot nio olika typer. Sammanlagt finns det 13 typer som kan orsaka livmoderhalscancer och andra cancerformer.

Källa: Region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.