Jämfört med kommun- och riksdagsvalen är svenskarna betydligt sämre att rösta i EU-valet – förra gången röstade bara drygt 55 procent.
Absolut sämst i hela landet var Ronna norra där bara 12,8 procent röstade. Även Hovsjö norra hade ett knapert valdeltagande på 20,3 procent.
Orsakerna är flera, menar Hanna Klingborg (MP) som ansvarar för kommunens valfrämjande insatser, däribland socioekonomi och språkbarriärer men felaktig folkbokföring kan också vara en förklaring.
Felaktig folkbokföring en förklaring
– Det kan vara så att många som är skrivna där faktiskt inte bor där och det kan påverka då att man inte går att röstar.
Att man inte får röstkortet?
– Ja precis då kommer ju inte röstkortet till en där man är.
Valinformatörerna åker runt till olika bostadsområden i Södertälje för att göra folk uppmärksamma på att valet närmar sig och svara på frågor. Shamash Oyal och Rubi Avila som pratar arabiska, assyriska/syrianska och spanska med väljare tror att de gör skillnad.
Många är nyfikna
– Absolut, många är nyfikna och ställer frågor och andra vet inte vad det handlar om så då berättar vi, säger Rubi Avila.
Hör mer i videon ovan om valinformatörernas uppfattning om varför så få går och röstar i EU-valet och hur några Hovsjöbor tänker.
FAKTA: VALDELTAGANDE
Trots valfrämjande insatser inför valet 2022 sjönk valdeltagandet i Södertälje mellan valen 2018 och 2022 från 77,5 procent till 70,57 procent.
I EU-valet 2019 röstade 41 procent av Södertäljeborna – och bara 12,8 procent i distriktet Ronna norra.
Källa: Valmyndigheten