• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Reporter med skyltar som visar att i Ronna Norra i Södertälje röstade 12,8 procent och i  Södra Ängby i Bromma röstade 82,8 procent.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här röstade flest – och här var deltagandet lägst. Stora skillnader mellan stadsdelarna Bromma och Ronna i EU-valet. Vad beror det på? Följ med SVT:s reporter. Foto: Maja Flygt/SVT

EU-valet: Fyra mil mellan högst och lägst valdeltagande i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Ronna Norra i Södertälje röstade 12,8 procent i EU-valet, det är det lägsta valdeltagande i Sverige. Bara fyra mil bort – i Södra Ängby i Bromma röstade 82,8 procent, vilket är det högsta valdeltagandet.

– Att valdeltagandet generellt är lägre i EU-valet, gör att skillnaderna mellan olika grupper bli tydligare, säger statsvetaren Maria Solevid.

Att rösta i EU-valet är inte en självklarhet för alla – i hela Sverige låg valdeltagandet 2019 på 55,27 procent, vilket är lägre än valdeltagandet i riksdagsvalet.

Den stora skillnaden i valdeltagande som man ser mellan Ronna i Södertälje och Bromma i Stockholm finns på många håll i landet.

– Tyvärr är detta inget ovanligt och det är inget unikt för de här områdena, säger Maria Solevid, statsvetare vid Göteborgs universitet.

”Dra med-effekten”

Utöver socioekonomiska faktorer visar forskningen på en ”dra med-effekt”. Sannolikheten att en person går och röstar ökar om omgivningen gör det.

Men jämfört med resten av Europa har Sverige ett högre valdeltagande än genomsnittet.

Vad tänker de boende i Bromma och Ronna om EU-valet? I videon träffar vi några av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.