I juni 2017 fattade kommunstyrelsen beslut om insatser för att öka valdeltagandet i Södertälje, och 1 450 000 kronor avsattes från befintlig budget.
Under valspurten märktes det bland annat genom att kommunens valinformatörer jobbade i områden med lågt valdeltagande, som till exempel Ronna och Fornhöjden, för att informera om rätten att rösta. Kommunen har även arrangerat fyra valdebatter med olika teman sedan i juni.
Stämningen i vallokalerna var positiv under kvällen.
– Känslan man har runtom i kommunen är att det är väldigt många som har röstat idag, sa valansvarige Ola Schön när vallokalerna stängdes på söndagskvällen.
Insatser i flera val
Men känslan ser inte ut att stämma överens med resultaten. Enligt de preliminära siffrorna gick endast 67,5 procent av de röstberättigade till valurnorna i Södertälje, en minskning med 4,49 procentenheter från 2014 då 71,99 procent röstade i kommunalvalet enligt det fastställda röstresultatet.
I valdistriketet Ronna norra var valdeltagandet endast 37,7 procent enligt det preliminära resultatet.
– Vi har gjort insatser i många val i rad utan att det har gett någon höjande effekt. Förmodligen har det ändå hållit uppe valdeltagandet någorlunda. Vi ska se vad vi kan göra mer från kommunens sida, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.
Nedåtgående i Nykvarn och Salem
I Nykvarn är trenden densamma enligt de preliminära siffrorna. 6743 personer tog sig till valurnorna på valnatten, vilket är 84,8 procent av de röstberättigade. Det är en minskning med 1,6 procentenheter jämfört med förra valets fastställda valdeltagande.
I Salem minskade också valdeltagandet enligt de preliminära siffrorna. 81,8 procent röstade i kommunalvalet i år jämfört med 85,02 procent i förra valet. En minskning med 3,22 procentenheter.