Sollentuna är en av de kommuner som arbetat för att öka valdeltagandet bland utländska medborgare. I det distrikt där valdeltagandet var som lägst vid förra valet var det bara 53 procent som röstade i kommunfullmäktige.
– Man får ju rösta om man varit folkbokförd här i tre år och det är den gruppen som vi har sett kanske inte röstar i lika stor utsträckning. Det är dem som vi vill nå och säga 'kom igen, ni får också rösta!', säger Anna Fleur, valsamordnare på Sollentuna kommun.
Lågt valdeltagande i gruppen
Valdeltagandet bland utländska medborgare är lågt i hela landet och har dessutom sjunkit de senaste valen. Trots det är det bara Södertälje och Sollentuna av Stockholms 26 kommuner som har valinformation på andra språk än svenska och minoritetsspråket finska på sin hemsida.
Många av kommunerna hänvisar dock till valmyndigheten där information på 30 språk finns, men hänvisningen dit är oftast på svenska och inte alltid så lätt att hitta.
– Valmyndighetens information går mer ut på informera om när det är val, hur det går till och sådana saker. Kommunerna, tycker jag, har mer ansvar för att se till att få upp valdeltagandet. Det är ju viktigt för en kommun att känna att det är många här som röstar och är med i bestämmandet, säger Anna Fleur.
Förutom att ha information på flera språk på hemsidan och i broschyrer har Sollentuna kommun även haft så kallade demokratiföreläsningar och ska nu ge sig ut till SFI-klasserna i kommunen för att informera om hur valet går till. SVT har tidigare berättat att Södertälje haft valinformatörer som ska få fler att rösta.
Du har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige om du är:
- svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen/landstinget.
- medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och landstinget.
- medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget.