Glöm de gamla skrönorna om att dator- och tv-spel gör dig dum i huvudet. Nicklas Korzen, 28 år från Järna, spelar spel flera timmar per dag och mår kanon.
– Jag spelar cirka tre timmar om dagen, mest på kvällarna. Då blir det ofta Counter-Strike 2, som jag nu har över 2 600 timmars speltid i, säger Nicklas Korzen.
– Det är en fin avkoppling. Min sambo kanske inte alltid är så glad över hur mycket jag spelar, men hon respekterar att jag behöver min egentid.
Och Nicklas, som på dagarna jobbar som analytiker, är inte ensam om att må bra av sitt spelande. En studie från British Journal of Psychology visar att de som spelar actionorienterade tv- eller datorspel, FPS-spel, mer än sju timmar per vecka får ökad minneskapacitet.
Samtidigt visar forskning hur bättre minne i sin tur kan minska risken för sjukdomar, såsom Alzheimers.
Får bättre reaktionsförmåga
Och det är just actionspel som ger den positiva effekten, enligt undersökningen. Spel som kräver snabba beslut och kvicktänkta reaktioner under längre tid, ökar den spelande personens minnesförmåga och skapar ett högre fokus – jämfört med de personer som inte spelar actionspel.
Undersökningen visar dock ingen större skillnad i den kognitiva förmågan mellan spelare och icke-spelare, alltså förmågan att lagra, bearbeta och plocka fram information. Där är mätningarna ganska lika.
”Gäller att hålla det balanserat”
Samtidigt vill Nicklas Korzén lyfta fram att det gäller att hålla en bra balans mellan spelande och övriga livet. Att äta bra och träna är viktigt för honom.
– Jag spelar som allra mest på vinterhalvåret. Då är det ändå mörkt och sämre väder. Under sommarhalvåret spenderar jag mer tid ute och med vänner.
Se klippet när Niklas berättar om hur spelandet får honom att fungera på jobbet.
Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln angav vi felaktigt att studien i fråga visade på att actionspel leder till en minskad risk för sjukdomar. Något sådant samband har dock inte påvisats i den studie vi hänvisade till.
Annan forskning – actionspel
Samtidigt som actionorienterade spel kan ha en positiv effekt för minnet och reaktionsförmågan enligt studien ovan, så visar också en tidigare studie från Stockholms universitet att för mycket spelande av våldsamma spel har en negativ effekt på unga pojkar när det kommer till sömn och känslor.
Studien visar att längre pass av våldsamma dataspel efter en tid kan leda till fysiologisk och känslomässig ”avtrubbning”.
Hos pojkar som spelar våldsamma spel flera timmar om dagen påverkas sömnen, pulsen och känslorna efter ett spelpass, samtidigt som det inte påverkar lika mycket hos pojkar med mindre erfarenhet av våldsamma spel.