Jeremiasz volontärarbetar nu på ett kafé.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jeremiasz volontärarbetar nu på ett kafé: ”Jag får prata med kunderna, vilket är väldigt trevligt och givande” Foto: Axel Rosenberg/SVT

Kom ur dataspelsberoendet – nu tränar han upp sitt sociala spel

Publicerad

När Jeremiasz, som nu är 19, gick i högstadiet började han spela mer och mer datorspel. På grund av det började det gå sämre i skolan, vilket gjorde att Jeremiasz spelade ännu mer för att stilla ångesten över skolresultaten. Det blev en ond cirkel.

Jeremiasz blev nedstämd, trött och ofokuserad. Hans föräldrar började bli oroliga och det blev många konflikter hemma. Ett av bråken blev droppen. I januari förra året fick Jeremiasz sin dator borttagen.

– Efter det hade lugnat ner sig och jag satt där själv så fick jag verkligheten av det spelande hade gjort mot mig, framför mig.

Enligt WHO klassas dataspelsberoende som en diagnos och Region Stockholm vill nu även försöka införa ett självskattningsformulär för att komma åt problemet.

Gick i terapi

I samband med det började Jeremiasz gå i terapi på en privat klinik för sitt datorspelande. Då fick han lära sig om vad dataspelande gjorde med honom och attityden till datorspelande började sakta att förändras. Men han blev inte ”botad” direkt.

– Det var lite motigt först, det kändes lite löjligt. Men ju mer jag försökte och desto mindre jag spelade så förstod jag att det kunde vara annorlunda.

Som att sluta röka

Före sommaren lovade Jeremiasz sin mamma att helt lägga av med spel på en obestämd framtid.

– Det kändes ju inte riktigt bra från början. Man kan ju jämföra det med att sluta röka, man får nästan abstinensbesvär. Men jag tog det dag för dag och lade också till andra saker att göra.

Nu volontärarbetar Jeremiasz på ett kafé, lär sig flera språk och tränar på gym.

Hör honom berätta om tankarna och känslorna kring sitt datorspelsberoende i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.