Dataspelsberoende är ett överdrivet dataspelande som är svår att kontrollera. Personer prioriterar spelandet över andra viktiga saker, vilket ger negativa konsekvenser i vardagen.
Patric Wincent menar att det är ett vanligt problem:
– Vi får väl in 15-20 samtal per vecka från föräldrar eller sambos som känner sig oroliga över det överdrivna spelandet. Och vi känner att det blir mer och mer.
Män som drabbas
De som drabbas är framför allt män mellan 13 och 40 år. Många har en neuropsykiatrisk diagnos som ADHD eller autism i grunden.
Enligt forskaren och psykologen Philip Lindner tyder forskningen på att mellan 1-2 procent av befolkningen har ett datorspelsberoende. Det kan jämföras med 0,5-1 procent som är beroende av spel om pengar.
Översättningen pågår
Socialstyrelsen, som jobbar med att WHO:s hälsomanual, menar att det tar tid. I ett mejl till SVT skriver de att arbetet är omfattande och komplicerat.
Översättningen beräknas vara klart 2025, men det kommer dröja ytterligare år att implementera det i vården och Socialstyrelsens hälsodataregister.
Hör mer om hur läget ser ut och vad som görs i videon ovan.
Gaming disorder – WHO
• Dataspelsberoende eller gaming disorder klassas som en sjukdom i den 11:e revideringen av den internationella klassifikationen av sjukdomar (ICD 11).
• Det beskrivs som beteendemönster som kännetecknas av en förlorad kontroll över spelandet och att spelandet går före andra intressen och dagliga sysslor, samt att man fortsätter att spela trots att det medför negativa konsekvenser.
• För att det ska vara en diagnos måste problemet vara allvarligt nog att påverka hur man fungerar socialt; i skolan, på jobbet eller i andra viktiga delar av livet.
Källa: WHO